Nederlandse aanvaller Nigel Hasselbaink debuteert vrijdag voor natio
15 Nov 2019, 00:00
foto
Van links -rechts: Henk Donk (perswoordvoerder), bondscoach, Dean Gorré, en captain Claidel Kohinor. Op een persconferentie is donderdag ingegaan op de Nations League wedstrijd van vrijdag.


Bondscoach Dean Gorré heeft donderdagmiddag op een persconferentie bevestigd dat aanvaller Nigel Hasselbaink een basisplaats krijgt in de Nations League wedstrijd van vrijdag tegen Dominica. Hasselbaink wordt dan de eerste voetballer met de Nederlandse nationaliteit voor Suriname uitkomt. Volgens de Surinaamse Voetbalbond (SVB) voldoet Hasselbaink aan alle voorwaarden van de FIFA. ‘Wij spreken niet van dubbele nationaliteit of van een sportpaspoort, maar alle papieren van deze speler zijn in orde’, zegt SVB-voorzitter John Krishnadath. 

Gorré stelt dat de procedure voor Hasselbaink is doorlopen en dat de Surinaamse instanties officieel toestemming hebben verleend. Dat betekent dat de aanvaller met behoud van zijn Nederlandse nationaliteit voor Suriname mag uitkomen. De wetgeving maakte het tot dusver onmogelijk dat een sporter met een andere nationaliteit de Surinaamse kleuren kon verdedigen.  

De bondscoach is zeer te spreken over de komst van Hasselbaink. De aanvaller heeft direct zijn meerwaarde laten zien op de trainingen, zegt Gorré: ‘De jongens binnen de selectie hebben hem als vanzelfsprekend opgenomen. Het getuigt van grote klasse zoals Nigel zich binnen de groep manifesteert en heeft ingepast. Niet alleen op basis van zijn voetbalkwaliteiten, maar ook als persoonlijkheid en met zijn humor. Alsof hij al tijden bij onze selectie zit.’

Gorré sluit niet uit dat ook andere spelers van Surinaamse afkomst uit buitenlandse profcompetities zich de komende tijd aansluiten bij zijn selectie. Hij laat weten dat de SVB bij de FIFA een verzoek heeft ingediend om Kelvin Leerdam te kunnen oproepen voor de nationale selectie. Verdediger en voormalig Vitessespeler Leerdam komt momenteel uit voor de Seattle Sounders in de Amerikaanse profcompetitie.

Hasselbaink werd geboren in Amsterdam en viert volgende week zijn 29e verjaardag. Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax, stapte over naar PSV en debuteerde in 2010 in het betaald voetbal voor Go Ahead Eagles. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan bij St. Johnstone en St. Mirren in de hoogste Schotse divisie. Tegenwoordig staat hij onder contract bij Hapoel Beër Sheva in Israël. Hij is een volle neef van oud-voetballer en voormalig Oranje-international Jerrel Hasselbaink.
Het Surinaams elftal komt vrijdag in de vijfde poulewedstrijd in de Nations League uit tegen Dominica. Natio bezet met nog twee wedstrijden te gaan de tweede plaats in de poule met zeven punten, één minder dan St. Vincent & The Grenadines dat vandaag thuis speelt tegen Nicaragua. Bij poulewinst plaatst natio zich voor het eindtoernooi om de Gold Cup. Eindigt Suriname als tweede, dan volgen mogelijk nog twee knock-out rondes om de eindfase te bereiken. 
De wedstrijd tegen Dominica begint om 19.00 uur in het André Kamperveenstadion. Op maandag 18 november volgt de afsluitende uitwedstrijd tegen Nicaragua.

Diederik Samwel  
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October