Brunswijk: Strijd tegen reus NDP; samenwerking met NPS
11 Nov, 00:57
foto
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, kondigt de start van de verkiezingscampagne van de partij aan. (Foto's: René Gompers)


De ABOP is haar verkiezingscampagne gestart. De strijd tegen “de reus NDP” zoals partijvoorzitter Ronnie Brunswijk aangeeft, is zondag begonnen in Marowijne.  “Volk van Suriname, Sranan is niet helemaal verloren, Sranan no lasi ete, un kan herstel ete if 2020 un mek wan bun keus.” De eerste krachtmeting vindt plaats op 30 november op Bronsplein. “Wo bos Bronsplein, minimaal 10 duizend mensen willen we daar hebben,” kondigt ‘Bigi Bravo’ aan. “Als het minder is dan 10.000, Bravo n’e tak a dey dati!”

De grote strijd is aangekondigd op Baa Mikki & Da Solega Park, tussen Moengotapu en Albina. De afdelingen van de ABOP uit alle districten zijn drie dagen in retraite geweest. Seeka en de Nationale Ontwikkelingspartij (NOP) hebben ook meegedaan aan de bijeenkomst. De interne rimpels zijn gladgestreken, harde noten zijn gekraakt, en is een strategie ontwikkeld om zoveel mogelijk zetels binnen te halen. Er wordt samengewerkt maar op DNA-niveau gaat ABOP zelfstandig de verkiezingen in. Met de NPS zal samengewerkt worden op ressortraad (rr) niveau, deelt Brunswijk mee. De gesprekken met de groene partij zijn ver gevorderd geeft hij aan. 

“Want ook al haalt de NDP maar 18 zetels, ze gaan het op een VVV (Verenigde Volks Vergadering) aansturen. Daar moeten we ook sterk zijn,” legt Brunswijk uit. De politicus roept het volk op om de NDP nooit meer alle macht te geven. De paarse partij heeft bewezen er grote misbruik van te maken. De coalitie is een werkarm van de regering geworden. Brunswijk voegt eraan toe dat het volk aan geen enkele partij de absolute macht moet geven. De trend “van misleiding, straffeloosheid en teveel lenen,” die NDP heeft ingezet mag niet doorgaan. Het volk verliest daarbij. Het moet toch niet erger dan Venezuela gaan worden, zegt de leider van de geel-zwarte partij.  

Brunswijk wordt kandidaat in Marowijne maar hij gaat persoonlijk de verkiezingsstrijd in Paramaribo coördineren. “Na drape a strei dé, 17 zetel, wo drai Paramaribo!” kondigt Brunswijk aan. ABOP gaat in zoveel mogelijk districten meedoen.  “Belangrijk is dat un feni zoveel mogelijk zetel dat unu no mus de ondro no wan man. Um de drape na loktusei,” geeft de partijvoorzitter aan.  

Brunswijk roept de leden op die de partij hebben verlaten terug te komen. “Wiens yu go na VHP of NDP of sort partij, ABOP e kar yu kon baka!” De mensen mogen zich persoonlijk aanmelden op de manifestatie te Bronsplein, geeft de politicus aan. “Alleen door eenheid zullen we de reus verslaan," benadrukt  hij. “Die reus is NDP. We strijden niet tegen de VHP of NPS. Alles is daar onder controle, un tranga in a systeem. Mi Bigi Bravo pot mi peirie tap NDP. Wi o sori den 2020. Den kan du san den wani, wi o sori den dat den no doro 26 zetels moro!”

René Gompers

Monday 10 August
Sunday 09 August