Brazilië stemt voor het eerst tegen einde VS embargo Cuba
08 Nov, 02:49
foto
Toeristen in een oldtimer passeren de Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Brazilië stemde donderdag voor het eerst met de Verenigde Staten tegen een jaarlijkse resolutie van de Verenigde Naties waarin het economische embargo van Washington tegen Cuba werd veroordeeld en waarin wordt opgeroepen tot stopzetting ervan. Colombia en Oekraïne hebben zich van stemming onthouden.

De 193 leden tellende Algemene Vergadering heeft nog steeds de resolutie voor de 28e keer overweldigend aangenomen met 187 stemmen voor. Amerikaanse bondgenoot Israël stemde ook tegen en Moldavië stemde niet. De V.N-stemming kan politiek gewicht dragen, maar alleen het Amerikaanse congres kan het meer dan 50-jarige embargo opheffen.

De beleidswijziging door Brazilië is de laatste poging van president Jair Bolsonaro om dichter bij de Amerikaanse president Donald Trump te komen sinds zijn aantreden in januari, maar druist in tegen de belangstelling van enkele grote Braziliaanse bedrijven. Souza Cruz Ltda uit Brazilië, eigendom van British American Tobacco PLC, heeft een joint venture in Havana die de meeste sigaretten in Cuba maakt. Traditioneel heeft Brazilië bezwaar gemaakt tegen de manier waarop de VS zijn binnenlandse politiek toepaste op het buitenlandse beleid, en bedrijven bestrafte uit landen die handelen of investeren in Cuba.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, zei dat Brazilië tegen Cuba heeft gestemd, omdat het een communistische staat was die de exportrevolutie niet had gestopt en de regering van Venezuela steunde, die hij 'de ergste dictatuur in de geschiedenis van het continent' noemde. "Het is tijd om te stoppen met het vleien van Cuba. De invloed die Cuba heeft op ontwikkelingslanden in het VS-systeem is beschamend en moet worden verbroken, "zei Araujo op Twitter.

De onthouding van Colombia volgt op een kilte in zijn betrekkingen met Cuba. Ooit organiseerde Cuba vredesbesprekingen tussen Colombia en de rebellengroep van het National Liberation Army (ELN). Maar de weigering van Havana om drie guerrilla-commandanten uit te leveren na het afbreken van de onderhandelingen, heeft geleid tot herhaalde kritiek van de regering van president Ivan Duque.

Colombia onthield zich van stemming vanwege de "vijandige houding" van Cuba tegenover zijn uitleveringsverzoeken voor de "bekende terroristen" en zijn steun aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De Verenigde Staten stemden consequent 24 jaar tegen de VN-resoluties, maar onthielden zich voor het eerst in 2016 van stemming onder voormalige president Barack Obama, toen Washington en Havana een nauwere band smeedden. Onder Trump zijn de relaties sterk verslechterd. De huidige relaties vertonen de kenmerken van de Koude Oorlog van Cuba en aangescherpte handels- en reisbeperkingen die door Obama waren versoepeld.

"De Verenigde Staten zijn niet verantwoordelijk voor het eindeloze misbruik van het Cubaanse volk door dit regime," vertelde Kelly Craft, ambassadeur bij de Verenigde Naties, de Algemene Vergadering voorafgaand aan de stemming. “Het is onze eerste verantwoordelijkheid als leiders om degenen zonder stem te verdedigen, vandaag vooral de mensen in Cuba. We moeten ons schamen als we weigeren onze stem te verheffen ter verdediging van de hunne," zei Craft.

Vorig jaar hebben de Verenigde Staten acht amendementen op de resolutie voorgesteld om Cuba ertoe aan te zetten zijn reputatie op het gebied van de mensenrechten te verbeteren, maar alle voorstellen zijn mislukt.