Na 23 jaar herbouw afgebrand parlementsgebouw
05 Nov, 00:01
foto
Het parlementsgebouw aan de Henck Arronstraat dat in de vlammen opging op 1 augustus 1996, wordt na 23 jaar herbouwd. (Foto's: Raoul Lith)


"Het is ongeveer 23 jaar geleden dat ik hier een etage hoger zat en met andere parlementariërs in gesprek was," herinnert Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zich. Het parlementsgebouw is op 1 augustus 1996 afgebrand. Simons heeft maandag door het onthullen van het projectnaambord en door het leggen van de eerste steen, het startsein gegeven voor de herbouw van het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) aan de Henck Arronstraat.

De voorzitter van DNA geeft aan dat er een lange weg is afgelegd om eindelijk te starten met de activiteiten. "Verschillende momenten heeft DNA geprobeerd om stappen te zetten om het verloren gegane gebouw te herbouwen".  Middels de verschillende commissies onder voorzitterschap van wijlen Otmar Rodgers toen in het parlement, is meerdere malen geprobeerd het zover te krijgen. 

Simons geeft aan dat er toen in 1996 afgesproken is met de overheid om DNA meer ruimte te geven als zij zou herbouwen, dat het terrein zou doorlopen tot de Van Sommelsdijcksekreek, wat ook is gebeurd. "Echter met de vele discussies is nooit de financiering kunnen vinden. DNA heeft heel wat ontwerpen besproken in al die jaren, maar het is nooit van de grond gekomen".  De Assembleevoorzitter merkt op dat in 2010 het parlement het werk heeft opgepakt en werd aangeven dat er wel middelen gevonden moesten worden. Nadat een ontwerp is gemaakt, zijn de verschillende architecten van Openbare Werken, Transport & Communicatie uitgenodigd. "Het proces heeft echt jaren geduurd. Ik dacht zelf dat het in een jaartje af zou kunnen zijn. Blijkt niet zo te zijn," stelt Simons.

"Een groot verlies voor onze prachtige binnenstad. De ruïnes hebben ons lange tijd herinnerd aan de spanningen die toen heersten in ons land. Maar het feit dat we vandaag hier staan, geeft aan dat deze regering veerkracht heeft," zegt minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ze geeft aan dat het gaat om veerkracht om na een traumatische gebeurtenis op te staan, aan te pakken en herstellen.  Het wordt beter dan het was".  Ferrier geeft aan dat de binnenstad sinds 2002 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en dat het belangrijk is de kansen te grijpen die het herstel van deze panden mogelijk maken.

De financiering voor de herbouw van het historische pand is onderdeel van het project ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’. Dit project wordt uitgevoerd met een lening van US$20 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die in 2017 genomen is. Het parlementsgebouw raakte op 1 augustus 1996 helemaal verwoest door een brand. Ook het aangrenzende pand van het vroegere ministerie van Algemene Zaken ging in de vlammen op en is meegenomen binnen het project. Volgens planning zal dit project twee jaren gaan duren en wordt het uitgevoerd door het internationaal aannemingsbedrijf 23rd Metallurgical Construction Co.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May