Bolivia: Morales belooft 2e ronde als fraude is aangetoond
26 Oct 2019, 18:49
foto
President Evo Morales van Bolivia spreekt tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis La Casa Grande del Pueblo in La Paz, Bolivia.(Foto's: Reuters)


De Boliviaanse president Evo Morales beloofde zaterdag een tweede stemronde te houden als een onderzoek naar de telling van stemmen - die hem een ​​regelrechte overwinning opleverde -bewijs van fraude vindt. Morales probeerde met zijn toezegging de zesde opeenvolgende dag van protesten te sussen en internationale kritiek op zijn betwiste herverkiezing voor een vierde opeenvolgende termijn te verzachten.

Morales is in een regionaal bolwerk van zijn linkse regering tekeer gegaan tegen de oppositie. Hij zei dat zijn rivalen "jaloers" waren op zijn prestaties na 14 jaar in functie. Zonder bewijs aan te dragen, beschuldigde hij hen van pogingen om onrust aan te wakkeren om hem illegaal af te zetten. Maar hij leek zich meer zorgen te maken over zijn reputatie in het buitenland nu internationale verkiezingswaarnemers en buitenlandse regeringen twijfelen aan de legitimiteit van zijn overwinning.

Tot dusverre hebben alleen Venezuela, Cuba en Mexico hem gefeliciteerd, terwijl de Europese Unie en enkele van de grootste landen in de regio - de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en Colombia - hem hebben gedwongen een tweede stemming te houden met de belangrijkste rivaal Carlos Mesa. Een beslissende ronde zou de geloofwaardigheid van de verkiezingen van zondag, de krapste sinds 2002, herstellen.

"Ik nodig de minister van Buitenlandse Zaken van Argentinië, de minister van Buitenlandse Zaken van Brazilië, de minister van Buitenlandse Zaken van Colombia en de Verenigde Staten uit om te komen - laten we een inspectie doen stem voor stem," zei Morales in een toespraak in de cocateeltregio van Cochabamba. "Ik zal (de audit) begeleiden. Als er fraude is, organiseren we de volgende dag een tweede-ronde-verkiezing, voegde Morales toe in commentaren uitgezonden op de staatstelevisie.

Demonstranten blokkeerden zaterdag voor een tweede dag wegen in delen van de hooglandhoofdstad van La Paz. Een staking voor onbepaalde tijd tegen zijn regering ging door in de stad Santa Cruz, een agrarisch en industrieel centrum waar de oppositie tegen hem al lang sterk is.

Morales is al de langst zittende president van Latijns-Amerika. Hij ging dit jaar voor een vierde termijn in strijd met termijnen en een nationaal referendum dat weigerde ze op te heffen. Uiteindelijk gaf een rechterlijke uitspraak hem groen licht.

Het omstreden Kiescomité van het land, het Supreme Electoral Tribunal (TSE), heeft de beschuldigingen van verkiezingsfraude van de oppositie ontkend. De beschuldigingen werden aangewakkerd toen het comité abrupt de publicatie van een snelle stemmentelling staakte waaruit bleek dat Morales op weg was naar een tweede ronde met Mesa. Toen de snelle telling 24 uur later werd hervat, bevestigde het Morales zijn voorspelling op zondag dat hij de nodige voorsprong van 10 procentpunten op Mesa zou veiligstellen. Een tweede stemronde voor Morales is riskant, aangezien verwacht wordt dat de andere kandidaten hun steun zullen geven aan Mesa. Er deden negen kandidaten mee aan de presidentiële race in Bolivia.

Uit de finale stemmentelling van de TSE bleek dat Morales 47.08% van de stemmen had tegen Mesa’s 36.51%. De TSE en Morales hebben gezegd dat zij een audit van de regionale groep de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verwelkomen, maar hebben niet gespecificeerd of zij de voorwaarde aanvaarden dat haar conclusies juridisch bindend zijn. Brazilië, de grootste handelspartner van Bolivia, is het verst gegaan in het opvoeren van de druk op Morales en waarschuwde dat het de resultaten niet zou erkennen totdat de OAS een audit van de totale stemmentelling afrondt.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April