Wagenpark brandweer verruimd met 4 brandblusvoertuigen
15 Oct, 06:36
foto
Minister Stuart Getrouw feliciteert brandweercommandant Radjen Jakhari met de versterking van het wagenpark van de brandweer. (Foto: Raoul Lith)


“Het beschikken over bedrijfszekere uitrukvoertuigen, onder andere blusvoertuigen is bij repressief optreden meer dan een must. Ook het personeel moet veilig op het incidentadres aankomen,” zegt Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie. Hij heeft maandag vier brandblusvoertuigen overhandigd aan brandweercommandant Radjen Jakhari. Deze vier voertuigen zijn de laatste levering uit een bestelling van twaalf gebruikte, goed geconditioneerde brandblusvoertuigen sinds 2017. Aan dit project heeft de overheid 701.000 euro uitgegeven.

“Ik wil aangeven dat ons beleid niet gericht is op het aanschaffen van tweedehands brandblusvoertuigen. Maar uitgaande van de financiële situatie en de haalbaarheid om op kort termijn een aantal van de uitrukvoertuigen te kunnen vervangen, hebben wij toen als voorstel gepresenteerd gefaseerd gebruikte blusvoertuigen aan te schaffen,” zegt Jakhari. Hij geeft aan dat voor dit model gekozen is omdat het korps op gegeven moment werd geconfronteerd met een situatie waarbij ongeveer vijftig procent van de blusvoertuigen niet meer bedrijfszeker waren en ook de veiligheid van het personeel zo in gedrang kwam.

De voertuigen zijn geleverd door het bedrijf Kenbri in Nederland dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van brandblusvoertuigen. De brandweercommandant merkt op dat de kosten voor het aanschaffen van een nieuw voertuig liggen tussen 300.000 en 350.000 euro. Volgens de brandweerbaas moeten de geleverde gebruikte voertuigen met goed onderhoud minstens vijf jaren meegaan. Op de hoofdkazerne van de brandweer zijn geleverd: twee blusvoertuigen van het merk DAF, een MAN en een Benz.

Jakhari deelt mee dat de aanschaf voor nog vier gebruikte voertuigen in een ver gevorderd stadium is. “Zodra het financiële aspect vanuit het ministerie van Financiën rond is, zal de levering van de voertuigen vóór eind van dit jaar plaatsvinden”. Getrouw geeft aan dat door de leverancier de toezegging gedaan is dat hierbij ook een voertuig zal worden geschonken. Jakhari stelt verder dat het traject van aanschaf van voertuigen ook volgend jaar zal worden voortgezet. De brandweercommandant merkt op dat het de bedoeling is na de overbruggingsperiode wel over te gaan om nieuwe voertuigen aan te schaffen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May