EU-landen treffen sancties tegen Turkije
13 Oct, 02:47
foto
Turkije is sinds woensdag met een grootscheeps offensief bezig in noordoost Syrië. (Foto: Daily Sabah)


In navolging van diverse Europese landen hebben zaterdag Duitsland en Frankrijk bekendgemaakt dat ze geen wapens zullen exporteren naar Turkije. Deze wapens zouden volgens hen gebruikt kunnen worden bij de Turkse inval in noordoost Syrië. 

Sinds woensdag is Turkije bezig met een grootscheepse operatie in Syrië. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen maandag overleg voeren. Op de agenda staat de positie van de Europese Unie. Gevreesd wordt dat door de Turkse aanvallen de veiligheid van Europa in gevaar komt. 

Met het offensief wil Turkije een 'veilige zone' creëren in het noorden van Syrië. Dit gebied wordt geleid door Koerden. Honderden Koerdische strijders zijn omgekomen door de aanval van het Turkse leger. Volgens de Verenigde Naties zijn honderd duizend mensen op de vlucht geslagen door het geweld. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangegeven via de media geen stap terug te zullen zetten, ondanks de kritiek die de actie internationaal krijgt. "Turkije is niet bang voor sancties." Verschillende landen hebben aangekondigd sancties te zullen treffen als Turkije doorgaat met het offensief. In diverse Europese landen is zaterdag geprotesteerd tegen de aanvallen van Turkije.