Tyfoon Hagibis maakt eerste aanlanding op Japanse Izu
12 Oct, 18:50
foto
Mannen kijken naar de Isuzu rivier die in omvang is toegenomen door zware regen veroorzaakt door tyfoon Hagibis, in Ise, centraal Japan. (Foto's: Reuters)


Hevige regen en tornado-achtige winden geselen grote delen van Japan, terwijl het land wacht op de aantocht van de ergste storm in 60 jaar. Het oog van tyfoon Hagibis landde kort voor 19.00 uur lokale tijd op het belangrijkste eiland van Japan, op het schiereiland Izu, ten zuidwesten van Tokyo.

Het beweegt zich nu langs de oostkust, met windsnelheden van 225 km per uur. Een man werd gedood in Chiba, ten oosten van Tokyo, toen zijn auto kantelde en minstens 60 andere mensen raakten gewond. Meer dan zeven miljoen mensen zijn aangezegd om hun huizen te verlaten te midden van waarschuwingen voor overstromingen en aardverschuivingen, maar er wordt geschat dat slechts 50.000 in schuilplaatsen verblijven.

Treindiensten zijn gestopt en er zijn meer dan 1.660 vluchten geannuleerd. Duizenden huizen  in en rond de hoofdstad waren eerder vandaag verstoken van energie, hoewel sommige snel weer werden aangesloten. Twee Rugby World Cup-wedstrijden die gepland stonden ​​voor vandaag zijn geannuleerd en uitgeroepen tot gelijkspel - Engeland-Frankrijk en Nieuw-Zeeland-Italië. De Formule 1 heeft ook de kwalificatieraces voor de Japanse Grand Prix van vandaag afgelast.

Het Meteorological Agency van Japan (JMA) heeft gewaarschuwd dat een halve meter regen op het Tokyo-gebied kan vallen tussen de middag op zaterdag en zondag. "Er is ongekende zware regen waargenomen in steden, dorpen en wijken waarvoor de noodwaarschuwing werd gegeven," vertelde JMA-voorspeller Yasushi Kajiwara tijdens een persbriefing. "De mogelijkheid is extreem groot dat rampen zoals aardverschuivingen en overstromingen al hebben plaatsgevonden. Het is belangrijk om actie te ondernemen die je leven kan helpen redden."

Tyfoon Hagibis, die vanuit de Stille Oceaan naderde, bracht zware regenval in grote delen van Japan voorafgaand aan zijn aanlanding, waaronder de prefecturen Shizuoka en Mie, ten zuidwesten van Tokio, evenals Chiba in het noorden, die te maken had met stroomuitval en beschadigde huizen door een tyfoon van vorige maand.

Hagibis wordt vergeleken met een tyfoon uit 1958 die Oost- en Midden-Japan trof en meer dan 1.200 mensen doodde, vertelde Kajihara. Tyfoon Hagibis is met name zorgwekkend voor diegenen die in kustgemeenschappen wonen, "omdat het ook wordt gecombineerd met bijna volle maanomstandigheden, wat betekent dat het getij veel hoger kan zijn dan normaal."

Er zijn al berichten over stroomstoringen in kustgebieden in het oosten van de hoofdstad, zoals Ibaraki en Chiba. "Autoriteiten zeiden dat ze hun best deden om met name naar zoveel mogelijk gemeenschappen in Chiba te gaan ... omdat veel mensen daar nog steeds herstellen van een tyfoon die vorige maand toesloeg en sommige mensen doodde en veel schade veroorzaakte.

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August