Parmessar: Geen enkel Staatsbedrijf LVV wordt verkocht
23 Sep, 06:38
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV spreekt het personeel van de Staatsboerderij toe. Hij belooft dat zaken aangepakt zullen worden. (Foto: LVV/NII)


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft duidelijk gemaakt bij Staatsboerderij te Reeberg, dat onder zijn leiding geen enkel Staatsbedrijf verkocht zal worden. Per 1 oktober zullen enkele veranderingen worden doorgevoerd. Het onderdirectoraat Veeteelt zal technische ondersteuning bieden aan de Staatsboerderij. Ook het personeelsbestand zal worden uitgebreid. 

Over de technische zaken zal reeds deze week een inventarisatie worden opgemaakt van het bestaande en wat er nog nodig is. Het Staatsbedrijf moet een modelbedrijf worden voor Suriname, waar veehouders in de toekomst onder andere terecht kunnen voor technische knowhow, stelt Parmessar. Hij is zaterdag op bezoek geweest bij de Staatsboerderij. De delegatie bestond naast de minister uit enkele directieleden onder wie de onderdirecteuren Landbouw, Ashween Ramdin, Administratieve diensten, Caroline Sakiman, Veeteelt Virginia Popken en de fungerend voorzitter van de werknemersbond Ashwin Bechan, meldt LVV via het Nationaal Informatie Instituut. 

De bewindsman kreeg van de beheerder, Radj Sunderpersadlall, een historisch overzicht over het ontstaan van de Staatsboerderij. De boerderij had vroeger de naam van ’s Lands boerderij en was gehuisvest aan de Copieweg in het district Para en daarna aan de Leysweg in Paramaribo.  De boerderij is bij uitstek een melkveebedrijf, maar er werden voorheen ook wel andere veesoorten gehouden zoals zeeboes, varkens, schapen en paarden. Ook deed men aan kunstmatige inseminatie ter bevordering van de productie. Het bedrijf kan volgens de beheerder veel meer produceren; echter ontbreekt het aan knowhow en mankracht.

De minister ging kort in op enkele van de vraagstukken die aangehaald zijn. De bewindsman deelde de werknemers mee, dat zij op de loonlijst staan van de overheid, en dat daar geen twijfel over kan bestaan. In het verlengde hiervan verwacht Parmessar daarom ook dat zij zich volledig zullen inzetten ter verdere ontwikkeling van het Staatsbedrijf. De bewindsman vroeg aan Willy Panchoe van de afdeling Interne Controle, om een overzicht te geven over hetgeen de afdeling geconstateerd heeft over het beheer van de boerderij. Veel moet geordend worden binnen dit Staatsbedrijf; echter gelooft de minister dat zaken in goede banen geleid kunnen worden.