Van Trikt: US$-koers zal ver beneden SRD 8 dalen
23 Sep, 00:00
foto
Robert van Trikt, governor van de CBvS.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht dat de wisselkoers voor de US-dollar ver onder het niveau van SRD 8 zal dalen. De US-dollar wisselkoers beweegt zich nu tussen de SRD 8.15 en SRD 8.35, ook bij de cambio's. De koers van de euro schommelt tussen SRD 8.50 en 8.65. Starnieuws verneemt dat de CBvS intervenieert via de handelsbanken, waarbij voor importen voldoende dollars beschikbaar worden gesteld. Het streven van de CBvS is om de koers te brengen op SRD 7.75. Volgens critici zal de interventie niet helpen om de koers duurzaam te stabiliseren, als er geen andere maatregelen worden getroffen. 

Governor van de CBvS, Robert van Trikt, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de aanhouding van de geldzending in Nederland in april 2018 en als gevolg daarvan de stagnatie van geldverschepingen, geleid heeft tot een aanbodkrapte van cash US-dollars op de valutamarkt. In een dergelijke situatie zijn er altijd marktspelers die speculatief gedrag vertonen en de wisselkoers bewust omhoog stuwen. Er is dus veel lucht in het wisselkoersniveau, concludeert de monetaire autoriteit. 

"Zo hebben wij gemerkt dat verschillende afwijkende koersen op de contante valutamarkt werden gehanteerd tot zelfs SRD 8,70 en SRD 8,75 per US-dollar. Sinds de aanvoer van cash US-dollar door de CBvS is een wisselkoersdaling te constateren op de contante valutamarkt, terwijl er nog geen US-dollars beschikbaar waren gesteld," merkt Van Trikt op. De CBvS verwacht dat de wisselkoersen verder zullen dalen op het moment dat het publiek het vertrouwen herwint dat de US-dollars op reguliere basis beschikbaar zullen zijn.  

Het beschikbaar maken van cash US-dollar is niet op zichzelf staand. Er dienen volgens de topman van de CBvS vanzelfsprekend meerdere maatregelen te worden genomen om de koersstabiliteit te garanderen. De CBvS is volgens de governor druk doende meerdere maatregelen door te voeren ten behoeve van de financiële en monetaire stabiliteit.