China: geen vliegers en duiven bij voorbereiding 70-jarig jubileum
16 Sep, 08:43
foto
Een helikopter met de Chinese vlag boven het centrale zakendistrict in Beijing op 15 september 2019. (Foto: AP)


China verbiedt vliegende vliegers, drones en vliegende gedomesticeerde duiven gedurende meer dan twee weken boven centraal Beijing, terwijl het zich voorbereidt op een militaire parade en andere vieringen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Communistische Partij op 1 oktober.

Vliegactiviteiten die van invloed zijn op de vliegveiligheid zijn, van 15 september tot 1 oktober in zeven van de 16 districten van de hoofdstad, verboden. Dat staat in een bericht op de website van de gemeentelijke overheid in Beijing. De verboden activiteiten omvatten ook vliegende ballonnen en lantaarns.

Militaire vliegtuigen vlogen zondag over de paraderoute, terwijl China voor het tweede achtereenvolgende weekend repetities hield. Tanks en andere militaire voertuigen reden de vorige nacht langs dezelfde weg. De brede weg was afgesloten voor zowel voertuigen als voetgangers, waarbij toeschouwers minstens een blok verder achter barrières werden gehouden.

De parade maakt deel uit van een grote ceremonie gepland op het Tiananmen-plein in Beijing ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 1949. Communistische troepen namen de macht, na het verslaan van het nationalistische leger van Chiang Kai Shek in een burgeroorlog. De nationalisten trokken zich terug naar het eiland Taiwan, waar ze een rivaliserende regering oprichtten die de Republiek China heette.

President Xi Jinping zal een toespraak houden tijdens de ceremonie en meer dan 100.000 mensen zullen deelnemen aan wat wordt omschreven als een "massale optocht". Organisatoren hebben gezegd dat de militaire parade groter zal zijn dan die op de 50e en 60e verjaardagen, evenals de laatste in 2015 ter gelegenheid van de 70e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Tiananmen-plein was gesloten voor bezoekers tijdens het weekend en zal maandag om 10 uur weer geopend zijn, meldde het officiële Xinhua News Agency. Sommige wegen en metrostations waren ook op verschillende tijdstippen gesloten, evenals toegang tot gebouwen langs de paraderoute.

Duiven trainen is een traditioneel tijdverdrijf in China en het vliegen met vogels is een populaire sport. Duivenhokken zijn te zien op de daken van gebouwen in oude buurten in Beijing.
Advertenties