Zuid-Afrika sluit ambassade in Nigeria na xenofoob geweld
05 Sep 2019, 12:40
foto
Winkels van buitenlanders in Zuid-Afrika werden geplunderd door demonstranten in xenofobe aanvallen. (Foto's: Skynews)


Zuid-Afrika heeft zijn diplomatieke missies in Nigeria tijdelijk gesloten na represailles aanvallen van Nigerianen door xenofoob geweld in Zuid-Afrika. Sinds zondag hebben meutes winkels geplunderd en vernietigd in het commerciële centrum van Zuid-Afrika Johannesburg. De winkels zijn veelal van buitenlanders.

De Nigeriaanse regering heeft het geweld veroordeeld. De minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika noemde het een schande voor haar land. "Onze regering betreurt alle geweld tegen buitenlandse winkels of Afrikanen uit andere landen die in Zuid-Afrika wonen," citeerde de nationale omroep SABC minister Naledi Pandor.

Ze heeft tot de sluiting van de hoge commissie van het land in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja en zijn missie in Lagos bevolen na bedreigingen die waren geuit tegen de diplomatieke staf, vertelde Pandor het persbureau Reuters.

Zuid-Afrikaanse bedrijven waren maandag en dinsdag het doelwit van demonstranten in verschillende Nigeriaanse steden. Zuid-Afrikaanse telecomreus MTN sloot uit voorzorg zijn winkels. Zeven mensen zijn gedood bij het geweld in Zuid-Afrika, maar geen van de slachtoffers is geïdentificeerd als Nigeriaans.

Desalniettemin hebben video's en afbeeldingen die op sociale media worden gedeeld om te laten zien dat Nigerianen worden aangevallen en gedood, tot spanningen geleid. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft een gezant naar Zuid-Afrika gestuurd om "het ongenoegen van Nigeria over de behandeling van zijn burgers te uiten."

Maar woensdag verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Geoffrey Onyeama dat hoewel de regering vindt dat Nigeriaanse bedrijven in Zuid-Afrika het doelwit waren, er geen informatie was dat één van zijn burgers was overleden. "Er gaan veel verhalen rond over Nigerianen die worden gedood, van gebouwen springen en worden verbrand. Dit is niet het geval," vertelde hij aan journalisten. Hij drong er ook bij mensen op aan te stoppen met het aanvallen van Zuid-Afrikaanse bedrijven in Nigeria, en zei dat de president "bijzonder radeloos is over de daden van vandalisme". Om alle Nigerianen die Zuid-Afrika willen verlaten te helpen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat ze een gratis vlucht naar huis kregen aangeboden.

'Word wakker Zuid-Afrika!'
Als reactie op het geweld in Johannesburg hebben twee van de topmuzikanten van Nigeria, Burna Boy en Tiwa Savage, aangekondigd dat ze Zuid-Afrika boycotten. Burna Boy beloofde nooit meer naar Zuid-Afrika te gaan totdat de regering "wakker wordt".

Savage trok zich terug uit een concert dat ze in september in Zuid-Afrika wilde houden en veroordeelde "de barbaarse slachting van mijn volk". De zanger verduidelijkte later dat "mijn volk" elke Afrikaanse persoon kon zijn.

'Geen rechtvaardiging'
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa veroordeelde dinsdag de golf van plunderingen en geweld. "Er kan geen enkele rechtvaardiging zijn voor Zuid-Afrikanen om mensen uit andere landen aan te vallen," zei hij. De politie in Zuid-Afrika heeft gezegd dat het geweld is afgenomen en dat bijna 300 mensen zijn gearresteerd in verband met de onlusten.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April