Werkgroep moet mogelijkheden FTA voorbereiden
05 Sep 2019, 08:46
foto
De Surinaamse deelnemers aan een seminar over Free Trade Agreements en Free Trade Zone in Tianjin, China. (Foto: HI&T/NII)


Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) heeft een werkgroep ingesteld, die moet nagegaan in welke mate Free Trade Agreements (FTA) en Free Trade Zone (FTZ) van meerwaarde zijn voor de Surinaamse economie en de mogelijkheden van deze voorbereiden. De werkgroep is ingesteld na rapportage van een delegatie die in juli en augustus heeft deelgenomen aan een seminar in Tianjin, China over deze onderwerpen.

In een FTA voor Suriname zullen de nodige sociale-, maatschappelijke-, economische- en milieuaspecten opgenomen dienen te worden. Een goed doordachte implementatie van een FTZ zal de aantrekking van Foreign Direct Investeerders moeten vergroten, alsook een grote spin – off effect teweegbrengen in onder andere de arbeidsmarkt en economische diversiteit.

De delegatie bestond uit twintig participanten van diverse afdelingen van HI&T, Nimos, Kamer van Koophandel en Fabrieken en Telesur en was onder leiding van de waarnemende onderdirecteur Administratieve Diensten, Refano Wongsoredjo. Het seminar was onder auspiciën van de Teda Group & Co Ltd en onder leiding van de General Manager van de Overseas Department van de Teda Group Su Yunsheng, zegt de voorlichting van HI&T, via het Nationaal Informatie Instituut.

De participanten kregen onderricht in het voortraject, het verloopproces en de toekomstperspectieven van FTZ’s en FTA’s binnen China en haar business partners. Daarbij is ook de nadruk gelegd op de cruciale rol van de onderhandelingen voorafgaand aan de FTA’s. Het effect dat FTZ en FTA teweeg hebben gebracht in de economische ontwikkeling van China, die van Tianjin in het bijzonder, zijn merkbaar in de aantrekkingskracht van en investeringen gepleegd door verschillende gerenommeerde bedrijven van wereldbekende merken.

De delegatie bracht ook veldbezoeken aan overheidsdienstencentra, commercial area’s en toeristische hotspots in de steden Tianjin, Shenzhen en Beijing, meldt HI&T.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May