Suriname mikt op luchtvaartsamenwerking met VAE
04 Sep 2019, 02:50
foto
Het aantal passagiers dat Suriname aandoet, is me 8 procent gestegen.(Foto: René Gompers)


Als alles goed verloopt, gaan Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), in oktober een luchtvaartovereenkomst tekenen. Althans, een  intentieverklaring (Memoradum of Understanding), deelt minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Communicatie en Toerisme mee. Dit is onderdeel van het plan van NV Luchthavenbeheer om in 2033, een miljoen passagiers te verwerken op de Johan Adolf Pengel luchthaven (JAP).

Chotkan heeft de mededeling gedaan bij de inaugurele vlucht van Trans Guyana Airways (TGA), afgelopen zondag. TGA en KLM hebben een overeenkomst gesloten voor een nieuwe route naar Amsterdam, Nederland. TGA levert op ‘Zanderij’ passagiers af aan KLM en omgekeerd. NV Luchthavenbeheer verdient op verschillende manieren aan de nieuwe route: brandstofvoorziening, bagage afhandeling, landingsrechten, tax free shopping.

TGA gaat twee dagen per week vliegen naar JAP. Begonnen wordt met een klein toestel, maar verwacht wordt dat het aantal passagiers snel zal toenemen. De hoofdreden: de stroom van personen uit voornamelijk Europa die te maken hebben met de ontwakende olie- en gas industrie in Guyana. Chotkan benadrukt dat de komst van TGA bijdraagt aan het groter plan van de overheid om de ‘connectivity’ van PBM (Paramaribo) uit te breiden. 

Het aantal passagiers dat PBM aandoet is met 8 procent gestegen, deelt Timothy Mendonça, directeur van NV Luchthavenbeheer mee.  Eerder dit jaar is Copa Airlines van Panama begonnen PBM aan te doen, Fly Allways doet het prima met de Cuba vluchten en de SLM is weer op dreef, somt hij op. Chotkan merkt op dat het heel goed zaken doen is met Copa Airlines en dat zij willen uitbreiden. Maar de overheid gaat door met het zoeken naar nieuwe routes van en naar PBM. Er wordt heel hard gewerkt om nieuwe luchtvaartovereenkomsten rond te krijgen, zegt de minister. “We zijn nu bezig met Colombia, China, Ghana, Turkije en Marokko."

Hij geeft mee dat ze met Marokka ver gevorderd zijn. "We kijken uit naar de ondertekening van de intentieverklaring met de Emiraten in oktober,” deelt Chotkan mee. “We zijn heel vergevorderd, goede afspraken zijn gemaakt. Het gaat een hele mooie destinatie worden,” zegt de minister zichtbaar blij. “Het mooie ervan is dat ze heel veel potentie zien in ons land.” De luchthaven zal met de ontwikkelingen moeten meegaan. Er zullen investeringen gedaan moeten worden. “Immers, de airport is de eerste kennismaking met het land. We moeten niet achterblijven en het is nu meer dan tijd om te gaan werken aan de faciliteiten."

René Gompers
Advertenties