A job well done: Eerste niertransplantatie in AZP
30 Aug 2019, 00:05
foto
Het team dat heeft gewerkt aan het totstandkomen van de eerste succesvolle niertransplantatie in Suriname.


Voor Suriname en zeker het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is dit een historisch moment, zoals algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, dat verwoord. De eerste niertransplantatie is een feit in Suriname. De succesvolle operatie is het werk van een team van buitenlandse en Surinaamse specialisten en verpleegkundigen.

Redan benadrukte dat de operatie elf uren heeft geduurd en dat zowel de donor en ontvanger het goed maken. De directeur zei dat veel werk vooraf is gegaan en dat het mede mogelijk is gemaakt door George Subraj Foundation. “Het team, de buitenlandse specialisten samen met onze eigen deskundigen, hebben een geweldige job geklaard. De patiënten, donor en ontvanger, hebben nog nazorg nodig en ook dit is tot nu toe goed opgevangen. De patiënt, de ontvanger, is af van het dialyseren en kan nu volledig terugkeren in de maatschappij. Op lange termijn zal dit zeker ook kostenbesparend werken.

Prija Gopalrai, klinische informaticus en voorzitter van de Commissie Niertransplantatie Suriname (CNS), zei dat er veel technisch, organisatorisch en logistiek werk is verzet om het zover te krijgen. Ze stelde dat voor de meest werkbare situatie is gekozen.

Internist- nefroloog Aman Punwasi merkte op dat de operatie ontzettend veel voorbereiding nodig heeft. Hij legde uit dat niet eenieder in aanmerking kan komen voor een niertransplantatie, omdat er ook naar een donor gezocht moet worden. De nier moet vervangen worden door een gezonde nier die wordt gedoneerd. Daarom gaat een uitgebreide medische screening vooraf bij een niertransplantatie. Bovendien moet het ook veilig zijn voor de donor, want die mag niet zelf een nierpatiënt worden. Bij de ontvanger moet ook in de gaten gehouden worden dat de nier niet afgestoten wordt en dat de nodige medicatie aanwezig en beschikbaar is. Hij noemde de gezondheidssituatie van zowel de donor als de ontvanger stabiel.

Specialist Stephen Guy uit de Verenigde Staten van Amerika (VS) vertelde meer over de donor en ontvanger. Het gaat om een echtpaar die al jaren met elkaar zijn. De man was dinsdag jarig en heeft een gezonde nier aan zijn vrouw geschonken. Hij vertelde dat sommige mensen bang zijn om met één nier te leven, maar dat ze in VS merken dat mensen heel normaal en gezond met één nier kunnen leven.

Radjesh Subraj van George Subraj Foundation vertelde dat zijn vader de oprichter is geweest. Zijn vader was een landbouwer in Guyana die naar VS ging en zichzelf daar heeft opgebouwd. De goede doelen van zijn vader zet hij voort en hij is blij dat de operatie succesvol is geweest.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July