Suriname introduceert Migrantendag
28 Aug 2019, 22:47
foto


De eerste Migrantendag wordt zondag gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. Het wordt een culturele manifestatie van haast alle groepen die in het land wonen. Niet alleen Surinamers, maar ook bijvoorbeeld Guyanezen, Haïtianen en Brazilianen, zullen laten zien wat ze in huis hebben, kondigt de organisatie van de Migrantendag aan. “Je kunt het eigenlijk Suriname Dag noemen, omdat iedereen die in Suriname woont, de dag samen zal vieren,” merkt Henk Herrenberg, voorzitter de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren, op.

Migrantendag is een creatie van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren. Een werkgroep is belast met de aankleding van de dag. Beide hebben maandag op een persconferentie uitgelegd wat de dag inhoudt. De commissie is de afgelopen jaren belast met het stroomlijnen van de vieringen van de verschillende nationale dagen. Maar er is volgens Herrenberg behoefte aan meer, een volgende stap. “De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er een groei is, dat we tot een punt zijn gekomen van integratie, meer met elkaar wonen, meer met elkaar leven.”

Surinamers zijn zich volgens hem nu bewuster van hun geschiedenis en afkomst, maar ze zijn niet langer alleen in het land. Steeds meer buitenlanders komen zich permanent vestigen. “We praten over een bromki dyari, een multireligieuze en multiculturele samenleving, maar er zijn nog meer groepen bijgekomen dan de anderen die we al kennen,” geeft Herrenberg aan. “Er zijn intussen Guyanezen, Haïtianen, Brazilianen, Dominicanen, Cubanen en nu ook Venezolanen bijgekomen. We moeten meegaan met de tijd. En om te voorkomen dat zij straks om een vrije dag komen vragen… De vicepresident heeft het direct begrepen toen de commissie de aanbeveling voor de Migrantendag deed.

Sherida Mormon van de werkgroep benadrukt dat de eerste Migrantendag ook een proefproject is. Als het aanslaat kunnen we verschillende kanten op. Besloten is dat de Dag van de Migranten  elke eerste zondag in september wordt gehouden. Op deze manier wordt voorkomen dat er nog een nationale vrije dag wordt ingelast. Afhankelijk van de resultaten zondag, zal het evenement misschien meerdere dagen worden gehouden zoals dat in andere landen het geval is, deelt de organisatie mee.

Migrantendag moet ook gewoon een uitje zijn voor de familie. Er zullen niet alleen culturele manifestaties zijn. Het is ook een informatiebeurs. Het Nationaal Archief bijvoorbeeld, zal informatie verschaffen over welke groepen in Suriname vertegenwoordigd zijn. Ook over de eigen afkomst zal er informatie opgevraagd kunnen worden. De organisatie kondigt de aanwezigheid van president Desi Bouterse op het evenement aan. Tijdens het evenement zullen van 10 uur ‘s morgens tot 10 uur ’s avonds, de wegen rondom het Onafhankelijkheidsplein, afgesloten zijn.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May