Venezolaanse migranten krijgen regionale vaccinatiekaarten
27 Aug 2019, 08:38
foto
De Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Human Services, Alex Azar, kijkt naar de migratie van personen op de Simon Bolivar International Bridge in Cucuta, Colombia. (Foto: Reuters)


Venezolaanse migranten krijgen vanaf oktober een regionale vaccinatiekaart, zo zijn gezondheidsambtenaren uit 10 landen maandag overeengekomen. Met het besluit pogen de landen ervoor te zorgen dat de migranten de benodigde vaccins krijgen en geen dubbele doses krijgen.

Meer dan 4 miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor een economische en politieke crisis in hun thuisland die tot grote tekorten aan voedsel en medicijnen heeft geleid. Gezondheidsfunctionarissen uit de Verenigde Staten, Colombia, Ecuador, Panama, Canada, Haïti, de Dominicaanse Republiek, Argentinië, Peru en Paraguay hebben de maatregel unaniem goedgekeurd tijdens een bijeenkomst in de Colombiaanse grensstad Cucuta.

De vaccinatiekaart zal 'migranten vanaf half oktober vergezellen en de steun krijgen van internationale instanties voor het drukken, verspreiden en trainen voor het gebruik ervan', vertelde de Colombiaanse minister van Volksgezondheid Juan Pablo Uribe aan journalisten. "De uniforme kaart laat zien dat onze landen kunnen samenwerken," voegde Uribe toe.

De gezondheidsfunctionarissen, waaronder de Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Human Services, Alex Azar, kwamen ook overeen om prioriteit te geven aan inspanningen om het aantal infecties te verminderen en malaria en HIV/Aids te behandelen, zorg te dragen voor migranten met chronische aandoeningen zoals diabetes en kanker, en migranten die psychische hulp nodig hebben te helpen.

De ambtenaren bezochten een ziekenhuis in Cucuta waar meer dan 70% van de geboorten bij Venezolaanse moeders zijn, één van de bruggen die de grens tussen Colombia en Venezuela markeren, en een migrantencafetaria gerund door de katholieke kerk. "Het aanpakken van de humanitaire crisis veroorzaakt door het mislukte Maduro-regime, is een topprioriteit voor humanitaire hulp van president Trump en zijn regering," zei Azar, verwijzend naar de in ongenade gevallen Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Azar zei dat de Amerikaanse regering Latijns-Amerikaanse landen ongeveer US$ 256 miljoen aan humanitaire en ontwikkelingshulp heeft gegeven als reactie op de crisis. "Al deze landen werken samen met de regering-Guaido om zich voor te bereiden op de dag dat vrijheid naar Venezuela komt," voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, die door meer dan 50 landen wordt erkend als de legitieme leider van zijn land.

Guaido beriep zich in januari op de grondwet om een ​​rivaliserend presidentschap aan te nemen en zei dat de herverkiezing van Maduro in 2018 frauduleus was. Maduro beweert dat Guaido een marionet van de Verenigde Staten is.

In tegenstelling tot zijn buren heeft Colombia geen strenge immigratievereisten voor Venezolaanse migranten ingesteld, maar in plaats daarvan degenen die informeel het land zijn binnengekomen, aangemoedigd om zich bij de autoriteiten te registreren, zodat zij toegang hebben tot gezondheidszorg, schoolplaatsen en andere sociale diensten. Colombia heeft ongeveer 1,4 miljoen Venezolanen. Honderdduizenden anderen wonen in Ecuador, Peru, Chili, Brazilië en andere landen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May