Elias: Medicijnenschaarste Nickerie is tijdelijk
23 Aug, 20:32
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt dat er alternatieven zijn voor de 'medijnenenschaarste' in Nickerie. (Foto: René Gompers)


In Nickerie is er een schaarste aan medicijnen voor diabetespatiënten. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt dat de schaarste tijdelijk is en in de eerste week van september opgelost zal zijn. Hij merkt op dat er alternatieven zijn voor de schaarse middelen, maar dat de mensen niet willen afstappen van “hun merk” om deze uit te proberen.

Het  Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) is verantwoordelijk voor de voorraad medicijnen. “Vandaag hebben we met BGVS gecheckt,” informeert Elias. “Ik heb begrepen dat het een tijdelijk tekort was en dat in de eerste week van september het product Enalapril (bloeddrukverlagers) er weer zal zijn.”

De bewindsman haast zich erbij te vermelden dat er ook alternatieve medicijnen zijn. “Dus  het is niet zo dat er niets is om je te helpen. Er is een alternatief, maar soms bent u gewend aan een bepaald merk. En als u ziet dat dat er niet is, is er wel een ander merk dat even goed is…maar het vertrouwen in een merk is vaker het geval waarbij men zegt ‘er is een schaarste!’ Er is altijd een alternatief. Gelooft u me.”

En toch verstrekken apotheken in Nickerie slechts een derde van de voorgeschreven hoeveelheid insulinespuiten en bijbehorende naalden. Het BGVS zou niet altijd de gevraagde hoeveelheden leveren aan de apotheken. 

René Gompers
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February