Cursisten leren echte brandjes blussen
18 Aug, 10:46
foto
Het blussen van een moeilijk brand, ...


Op het terrein van de Polytechnic College Suriname (PTC) proberen enkele personen een vuurtje te blussen met een brandblusapparaat. Brandweerlieden geven instructies aan de blussers. Het blussen lukt aardig. Dan wordt de actie enthousiast herhaald, deze keer voor de foto. Een paar minuten eerder zijn er certificaten uitgereikt aan de 87 deelnemers van de intense Fire Preparedness and Response cursus.

Het evenement is georganiseerd door de jongerengroep Suriname Fire Awareness (SFA). Het doel is om zoveel mogelijk mensen bewuster te maken over brandgevaar, vertelt SFA-lid Priscilla Abhilakh Missier. Deelnemers wordt ook geleerd hoe te handelen als het ooit zover mocht komen. Daarnaast worden ze in staat gesteld om het geleerde te verspreiden binnen hun eigen kringen. De tweede editie van de trainingen is in samenwerking met de brandweer, het Rode Kruis en het PTC georganiseerd. Het project is volledig gefinancierd door de OAS.

Robby Holband, directeur van PTC, is ingenomen met het project. “We zijn allemaal op de hoogte van de verschillende branden. We zijn blij dat dit ondernomen is, een initiatief van jongeren om de samenleving bewust te maken. Vandaar dat we hebben toegestemd toen we benaderd werden.” Er hebben ook studenten en docenten meegedaan. “Maar het is niet van ons hoor, het is echt voor iedereen geweest,” benadrukt Holband.

De cursus heeft 2 weken geduurd. De lessen zijn theoretisch en praktisch geweest. “We hebben de mensen bijvoorbeeld geleerd hoe een vluchtplan te maken, het bedienen van brandblusapparaten en het toepassen van eerste hulp bij ongevallen,” zegt Abhilakh Missier. “Vandaag hebben we dat in de praktijk uitgevoerd.” Brandweer- instructeur Ulrich Coats licht toe dat er een brand is nagebootst. De cursisten hebben alles wat ze geleerd hebben over ontruimen, ontsnappen, blussen en eerste hulp moeten toepassen. "Het is aardig gelukt."

Het project van SFA past helemaal in het beleid van de brandweer, merkt Coats op. “Met deze sessie is het voor de brandweer een mooie ondersteuning. Vooral als het gaat om een stukje zelfredzaamheid en response te kweken bij de gemeenschap. De mensen die hebben meegedaan zijn ook in staat gesteld om de informatie te delen in hun omgeving.” Terwijl er opgeruimd wordt, worden er nog gauw wat foto's gemaakt voordat alle materiaal weg is.  Het is nog niet bekend waar en  wanneer de volgende sessie is. Abhilakh Missier roept de samenleving op om SFA te blijven volgen. Updates zullen er in elk geval zijn, kondigt  ze aan.

René Gompers
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February