Betogers Hong Kong bieden excuses aan
14 Aug, 22:57
foto
Anti-regeringsdemonstranten verontschuldigen zich voor de botsingen van gisteren met de politie op de luchthaven in Hong Kong, China. (Foto: Reuters)


China zei woensdag dat de protestbeweging van Hong Kong het niveau van 'bijna terrorisme' had bereikt. Gisteren waren er meer straatconflicten met lelijke scènes toen demonstranten zich keerden tegen mannen die ze ervan verdachten sympathisanten van de overheid te zijn.

Het spijt ons ten zeerste wat er gisteren is gebeurd," was op een banner te lezen die een groep van enkele tientallen demonstranten vanochtend in de aankomsthal van het vliegveld ophielden. “We waren wanhopig en we hebben imperfecte beslissingen genomen. Accepteer onze excuses."

Washington zei dat het "diep bezorgd" was over het nieuws van de Chinese paramilitaire politiebeweging nabij de grens. Het drong er bij de regering van Hong Kong op aan om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Intussen heeft de VS een reisadvies uitgegeven waarin werd gewaarschuwd bij een bezoek aan de stad.

Tegen het vallen van de avond stonden politie en demonstranten weer op straat, waarbij oproerofficieren bijna onmiddellijk traangas afschoten, terwijl hun reactie op demonstranten harder wordt.

Tien weken van steeds gewelddadigere confrontaties tussen politie en demonstranten hebben Hong Kong in de ergste crisis ooit gestort, sinds het in 1997 van Britse handen overging naar de Chinese overheersing.

De vluchten op de internationale luchthaven van Hong Kong werden woensdag hervat te midden van een verhoogde beveiliging. Dit volgde op twee dagen van verstoringen veroorzaakt door demonstranten die de luchthaven overspoelden. Dinsdag laat hielden de betogers twee mannen vast, van wie ze vermoedden dat die tegen hen waren. Het Chinese kantoor voor Hongkong en Macau in Beijing noemde het gedrag op de luchthaven niets anders dan terrorisme en zei dat het zwaar bestraft moet worden.

In chaotische scènes die ooit ondenkbaar zouden zijn geweest voor Hong Kong, werd een vreedzame sit-in op het vliegveld op dinsdag laat, gewelddadig toen demonstranten een confrontatie aangingen met een man waarvan zij dachten dat het een undercover Chinese agent was.

Busladingen van de oproerpolitie arriveerden als reactie daarop, botsten met woedende demonstranten voordat ze zich terugtrokken nadat de man was verwijderd. De politie verliet de terminal, die voor korte tijd onder controle van activisten was. Vervolgens hielden de demonstranten een verslaggever van de Chinese krant Global Times vast. Global Times is een nationalistische tabloid dat wordt gerund de People's Daily van de regerende Communistische Partij.

Het was niet duidelijk of de scènes van geweld de brede steun die de beweging tot nu toe heeft aangetrokken in Hong Kong, een belangrijk financieel centrum, hebben uitgehold. De protesten hebben ook de haperende economie van de stad getroffen. "We beloven na te denken en te verbeteren", zeiden demonstranten in een bericht dat werd verspreid via de app Telegram.

"Sorry dat we te roekeloos waren ... we zijn alleen bang om je steun aan de hele beweging te verliezen door onze fout, en dat je de strijd opgeeft." Er zijn weinig tekenen van een vertraging in de protesten, die begonnen tegen een nu opgeschorte wet die de uitlevering van verdachten voor berechting op het Chinese vasteland mogelijk zou hebben gemaakt. De protesten zijn uitgegroeid  tot een bredere roep om democratie.

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January