Regionale vrijwilligers voeren projecten uit in Suriname
06 Aug, 06:56
foto
Vrijwilligers uit de regio zetten zich in voor gemeenschapswerk. Het uitwisselingsprogramma wordt van 4 tot 10 augustus uitgevoerd.


‘Building bridges, connecting communities!’ is het thema waarmee het vierde Caribbean Volunteer Exchange (CVX 2019 Suriname) programma zondag is gestart. Meer dan 25 vrijwilligers uit de regio hebben zich via hun nationale vrijwilligersorganisatie aangemeld voor dit programma. Er zullen naast een paneldiscussie en een netwerkbijeenkomst, gemeenschapsprojecten worden uitgevoerd in Nieuw Aurora in Boven-Suriname.

Het basiskamp is de Vereniging Officiers Sociëteit aan de Verlengde Gemenelandsweg. Suricorps for Development (Suricorps) is als nationale vrijwilligersorganisatie aangesteld als gastheer voor Suriname. CVX 2019 Suriname duurt van 4 tot 10 augustus 2019.

Verschillende organisaties zoals de UNDP, het Nationaal Leger, het districtscommissariaat Boven-Suriname alsook de lokale gemeenschap van Nieuw Aurora en het bedrijfsleven, ondersteunen de CVX. Volgens Suricorps-voorzitter, Humphrey Dundas, is CVX een unieke gelegenheid om vrijwilligers te promoten. Eén van de belangrijkste doelen van CVX is om een platform te ontwikkelen om Caribische vrijwilligers te betrekken bij regionale ontwikkeling. De vrijwilligers moeten volgens het programma "een wereld zonder grenzen" kunnen ervaren.

De projecten omvatten de renovatie van toiletgroepen met de hulp van Godo Bank op een basisschool te Nieuw Aurora. De contouren voor de renovatie van de communicatiepaden tussen Nieuw Aurora en Gunzi zijn uitgezet. Deze paden zijn enkele jaren terug aangelegd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling, maar zijn nu aan herstel toe. Voor de basisscholen te Nieuw Aurora is er ook een Wash-project. Voor culturele uitwisseling is er ook dit jaar tijd ingeruimd.

Giselle Mendez, pionier van het CVX-programma en Chief volunteer van het Volunteer Center of Trinidad en Tobago was blij met de wijze hoe Suriname het programma dit jaar heeft geadopteerd. CVX is een initiatief van the Volunteer Center of Trinidad & Tobago. De bedoeling van CVX is volgens haar ook om vrijwilligers bekend te maken met problemen waarmee de regio wordt geconfronteerd. Op deze manier hoopt zij dat mensen gaan denken en helpen aan duurzame oplossingen. Het vrijwilligersrapport 2018 geeft volgens haar duidelijk aan dat vrijwilligers hierin een belangrijke rol kunnen vervullen. CVX wordt voor de vierde keer gehouden.

Aan dit uitwisselingsprogramma doen verschillende landen uit de regio mee. Het netwerk heeft op dit moment partnerschappen met 10 (ei)landen waaronder Suriname, Saint Lucia, Jamaica, Curaçao, Haïti, Dominica, Barbados, Guyana, St. Vincent & the Grenadines en Trinidad & Tobago. Bryan Drakenstein, Programme Specialist, Energy and Environment bij de UNDP, zegt dat sinds 1971 de UNDP via vrijwilligers programma’s via United Nations Volunteers (UNV) ontwikkelt om de menselijke ontwikkeling over de hele wereld te bevorderen. In 2008-2018 dienden meer dan 11.000 VN-vrijwilligers bij UNDP, ter ondersteuning van haar missie om landen te helpen. In deze combinatie van UNDP en UNV werd een paar jaar geleden ook steun verleend aan de oprichting van Suricorps.