Peru draagt leger op haven te beschermen
05 Aug, 06:36
foto
Botsingen tussen de politie en demonstranten tegen de Tia Maria-mijn in Arequipa, Peru.(Foto: Reuters)


De Peruaanse president Martín Vizcarra heeft zondag het leger gemachtigd om orde te handhaven in een belangrijke mijnhaven. De machtiging komt een dag voor een verwachte nieuwe ronde van protesten tegen de voorgestelde Tia Maria-mijn van US$ 1,4 miljard van Southern Copper Corp.

In een resolutie die is gepubliceerd op de nieuwssite van de regering, heeft Vizcarra de strijdkrachten toestemming gegeven om de politie te ondersteunen bij het beheersen van verdere protesten in de provincie Islay, waar het protest gepland is. Het document zei dat nieuwe protesten de activiteiten in de Matarani Port Terminal kunnen beïnvloeden.

De verwachting is dat lokale sociale organisaties vandaag een nieuwe ronde van acties tegen Tia Maria zouden beginnen. Matarani wordt volgens de particuliere Peruaanse vereniging van maritieme agenten, gebruikt door grote kopermijnwerkers zoals Cerro Verde, Antapaccay de Glencore en Constancia de Hudbay.

Inwoners van Islay protesteren sinds half juli met gedeeltelijke wegblokkades. Tegenstanders van Tia Maria zeggen dat ze vrezen dat de mijn de landbouw zal verstoren en de watervoorziening zal vervuilen. Southern Copper zegt echter dat het van plan is een ontziltingsinstallatie te bouwen om het milieu te beschermen.

Peru is de op één na grootste koperproducent ter wereld.