Zilver en brons voor Surinaamse judoka's op US Open
31 Jul 2019, 03:38
Courtesy call bij de Consul General in Miami, Marsha Renfurm. (Foto's: Judoclub Sonkei)

Judoclub Sonkei heeft met 12 vechters meegedaan aan de 31e editie van het US Open Judo toernooi in Fort Lauderdale. De oogst werd binnengehaald door Quin Kromodihardjo (1 zilver en 1 brons), Alwin Ten Jet Foei (zilver) en Stevan Rudge (zilver).

De Sonkei trainers waren Shies Madhar OLY, Martin Redjodikromo en Derrick Gretna en als fysiotherapeut was Chantal Van Keeken meegereisd. De trip is mogelijk gemaakt door de ouders die een jaar van tevoren alle logistieke en financiële voorbereidingen hebben gepleegd om hun kind, deze mogelijkheid te kunnen bieden om hun passie, dat is het beoefenen van judo, te kunnen ontdekken en volgen, zegt de club in een persbericht. Judoclub Sonkei probeert zelfstandig aan dit soort toernooien deel te nemen om de kleine groep wedstrijd judoka’s een forum te bieden voor hoogstaand internationaal judo. Enkele bedrijven hebben ook een bijdrage geleverd om de trip mogelijk te maken.

De wedstrijden
De 1e zilveren medaille werd door Kromodihardjo in de wacht gesleept op vrijdag 26 juli in de categorie onder 18 jaar Cadets +90 kg. Van de 2 gevochten wedstrijden won hij er 1 en verloor hij de andere. Kromodihardjo was met zijn 97 kg de lichtste in zijn divisie, terwijl zijn tegenstanders 135 om 122 kg waren. Echter zou hij op de 2e toernooidag uit een ander vaatje moeten tappen toen hij in de onder 21 jaar IJF Juniors in de gewichtsklasse -100kg uitkwam. Tegen beide tegenstanders bleek dat door gebrek aan wedstrijdervaring en –ritme, Kromodihardjo genoegen moest nemen met brons.

Dag 2, zaterdag 27 juli, vocht Ten Jet Foei in de categorie U21 IJF Juniors in de gewichtsklasse +100. Tegen de kampioen Christian Konoval, die ook Nationaal Amerikaans kampioen is, lukte het Ten Joet Foei langer dan 1 minuut strijd te leveren, terwijl Konoval tijdens de Amerikaanse Nationale Kampioenschappen al zijn concurrenten binnen een mum van tijd verschalkte. De Sonkei judoka verloor uiteindelijk op strafpunten, maar won zijn 2e wedstrijd overtuigend met een Ippon door het uitvoeren van een combinatie Uki Goshi naar een O Soto Gari.

Stevan Rudge won de laatste zilveren medaille in de categorie U11, gewichtsklasse +42kg. Hij bereikte de finale door al zijn 5 tegenstanders binnen 1 minuut met Ippon te verslaan. Hij kon echter zijn winning streak in de finale niet voortzetten.

Judoclub Sonkei wilde met de deelname de vechters de kans geven een kijkje te nemen in de keuken van internationaal judo, waarbij tegen Amerikaanse kampioenen gevochten kan worden, of iemand uit het Panam circuit. Jamara Kasanwidjojo, Yomaira Sital, Megumi Kent en Joel Soemo vochten allemaal in de U15 klasse waarbij verwurgingen zijn toegestaan. Dit viertal heeft wedstrijden kunnen winnen ook middels Ippon, maar niet voldoende om een brons te kunnen bemachtigen. Dit toernooi was een ervarings- en leermoment, omdat ze in Suriname soms 1 of geen tegenstanders hebben, maar bij dit toernooi hadden ze allen 7 of meer.

Ethan Gretna en Dylan van Keeken, beiden Cadets U18 -50kg, hadden als doel maximaal 4 wedstrijden te vechten. Gretna vocht er 3, won 1 met Ippon en verloor de overige, terwijl Van Keeken 2 wedstrijden eveneens met Ippon won en 2 verloor.

Voor de jonge Gian Oudsten (-38kg) en Marric Redjodikromo -34kg) beiden U13, was het een zware en moeilijke vuurdoop. Beiden hadden 13 om 12 tegenstaanders in hun poule en kwamen direct in de verliezersronde terecht en bleven daar stranden.

Garvano Toney in de klasse IJF Juniors -66kg, had niet zijn dag en kwam gediskwalificeerd uit dit toernooi, vanwege het toepassen van een discutabele verboden handeling. Het positieve dat Toney aan dit toernooi heeft overgehouden is dat hij aangesproken is door Israel Hernandez OLY, die hem even gadesloeg tijdens de warming up. “Ik zie dat je talent hebt en gevoel voor judo, doe je best, train optimaal. Want, je kan een goede judoka worden.” Hernandes heeft 2x brons gewonnen op de Olympische Spelen van 1992 en 1996 namens Cuba.

Voor de 32e editie van US Open Judo die in het weekeind van 24 – 26 juli 2020 wordt gehouden is Judoclub Sonkei alvast op de hoogte gesteld en uitgenodigd. Ondanks de schrale oogst, zijn er veel leermomenten uit dit toernooi voortgekomen, zegt de club. De ouders en de judoka’s hebben al aangegeven, dat ze er volgend jaar weer bij zullen zijn.