Peruaanse ex-president Toledo opgepakt in VS
17 Jul 2019, 10:30
foto
Alejandro Toledo was president van Peru van 2001 tot 2006 (Foto: Reuters)


De voormalige Peruaanse president, Alejandro Toledo, is gearresteerd in de Verenigde Staten. De hoofdofficier van justitie van Peru verklaarde dat zijn arrestatie verband hield met een uitleveringsverzoek dat in maart vorig jaar was uitgevaardigd.

Toledo wordt ervan beschuldigd gedurende zijn ambtsperiode tussen 2001 en 2006 20 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben ontvangen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Hij ontkent alle aanklachten en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. Toledo werkte als gastprofessor aan de Stanford University, in de buurt van San Francisco.

Odebrecht vormt de kern van een multinationaal corruptieschandaal. Het bedrijf gaf, als onderdeel van een pleidooiovereenkomst met de Amerikaanse justitiële afdeling, toe dat het bijna US$ 800 miljoen aan steekpenningen had betaald aan regeringen in Latijns-Amerika.

Die periode omvat de presidentschappen van Toledo en zijn twee opvolgers in functie, Alan Garcia en Ollanta Humala. Beiden ontkenden elke betrokkenheid na de onthullingen, maar Garcia pleegde vervolgens zelfmoord.

Peruaanse media meldden dat de voormalige directeur van Odebrecht in Peru, Jorge Barata, Toledo had beschuldigd van het ontvangen van US$ 20 miljoen aan steekpenningen in ruil voor het verlenen van een contract aan het bedrijf om delen van een snelweg tussen Peru en Brazilië te bouwen.

Barata werkt naar verluidt samen met openbare aanklagers in zijn geboorteland Brazilië en in Peru mee in de strafzaak als onderdeel van een pleidooiovereenkomst. Toledo heeft de beschuldigingen met klem verworpen en gezegd: "Laat de heer Barata zeggen wanneer, hoe, waar en naar welke bank hij mij 20 miljoen dollar heeft gestuurd. Ik zal hier niet terechtstaan!"
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November