Wereldbank keurt tweede lening US$ 23 miljoen goed
10 Jul, 17:24
foto


De Wereldbankgroep heeft een lening van US$ 23 miljoen goedgekeurd voor Suriname om goede internationale praktijken voor sectorbestuur te ondersteunen en sectordiversificatie in het land te bevorderen. Volgens de Wereldbank zal de lening  bijdragen aan groeimogelijkheden van de particuliere sector, zal het het creëren van banen stimuleren en meer dan 200 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) ten goede komen.

Dit is het tweede door de Wereldbank gefinancierde project in Suriname. Het eerste was het Saramacca Canal System Rehabilitation Project van US$ 30 miljoen in februari 2019.

Het project Competitiveness and Sector Diversification financiert een combinatie van investeringen om de productiviteit van kmo's te verbeteren en technische ondersteuning om het investeringsklimaat voor de agrosector en het toerisme te helpen verbeteren. Het zal ook technische bijstand voor institutionele versterking en hervorming van de regelgeving in de mijnsector financieren.

"De Wereldbankgroep zal de inspanningen van Suriname ondersteunen om een ​​meer concurrerende en veerkrachtige economie te ontwikkelen om de groei te vergroten en de welvaart te vergroten. Het project ondersteunt governance verbeteringen in sleutelsectoren en helpt meer werkgelegenheid te creëren voor mannen en vrouwen in de private sector", zegt Tahseen Sayed, Wereldbanklandendirecteur voor het Caribisch gebied in een persverklaring.

Suriname is een land met een hoger middeninkomen dat kwetsbaar is voor economische schokken, zegt de Wereldbank. Extractieve industrieën zijn goed voor ongeveer 30 procent van het BBP en maar liefst 90 procent van de export. Ze spelen een dominante rol bij het stimuleren van groei, werkgelegenheid en overheidsinkomsten.

Het project beoogt mogelijkheden te faciliteren voor groei en diversificatie in de agribusiness, het toerisme en andere opkomende industrieën, met name voor het MKB. MKB's zijn goed voor 98 procent van alle bedrijven in Suriname en 60 procent van de totale werkgelegenheid in de private sector. Agribusiness en toerisme bieden concurrerende mogelijkheden om particuliere investeringen aan te trekken en de economie te diversifiëren. Het project ondersteunt ook verbeterd bestuur, transparantie, verantwoording en administratie van de mijnsector, inclusief een beter beheer van milieu- en sociale effecten.

Het project is voorbereid in nauwe samenwerking met de International Finance Corporation (IFC). De ministeries van Handel, Industrie en Toerisme en van Natuurlijke Hulpbronnen zijn belast met de uitvoering van het project.
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May