Roger Khan op vrije voeten, deportatieproces ingezet
10 Jul, 13:36
foto
Roger Khan


De Guyanese drughandelaar Roger Khan is vrijgelaten en is nu in bewaring bij de Amerikaanse immigratie- en douanedienst (ICE). Hij heeft bijna tien jaar van zijn opgelegde gevangenisstraf van 15 jaar uitgezeten.

Khan is 'in hechtenis' bij de Krome North Service Processing Center detention facility, staat te lezen op de website van ICE. Dit orgaan is het wetshandhavingsinstituut van de Amerikaanse federale regering dat is belast met de handhaving van de immigratiewetten van het land en het onderzoeken van criminele en terroristische activiteiten van transnationale organisaties en buitenlanders in de Verenigde Staten (VS).

Het betekent dat het deportatieproces tegen de veroordeelde drugshandelaar is begonnen en dat hij binnenkort weer op Guyaanse bodem zal zijn. Tot en met zondag was Khan (47) nog, in wat beschreven werd als een "federale gevangenisinstelling met een laag beveiligingsniveau en een aangrenzend minimaal satelliet beveiligde kamp." Hij werd vervolgens op maandag vrijgelaten.

De Amerikaanse federale rechter Dora Irizarry had in oktober 2009 verklaard dat Khan na zijn gevangenisstraf, vijf jaar onder toezicht zou worden geplaatst. Maar het is waarschijnlijker dat hij wordt uitgezet. De magistraat had hem gewaarschuwd dat als hij na deportatie illegaal de VS zou binnenkomen, hij zou worden gearresteerd en veroordeeld tot een veel langere gevangenisstraf dan vijftien jaar.

In haar opmerkingen tijdens de straftoekenning had rechter Irizarry verklaard dat, hoewel geen enkele aan Khan opgelegde straf recht zou doen aan welke gruweldaden hij ook had begaan, het feit dat hij tijd zou doorbrengen in een Amerikaanse gevangenis betekende dat gerechtigheid werd gediend. Ze had hem veroordeeld tot twee termijnen van 15 jaar en een termijn van 10 jaar, die alle gelijktijdig liepen.

Khan was verbonden met de voormalige Guyanese PPP/C-regering en de voormalige minister van Volksgezondheid, Leslie Ramsammy. Zo zou Ramsamny als overheidsfunctionaris toestemming gegeven voor de invoer van spionage-apparatuur die werd gevonden in een voertuig waarin Khan en anderen zich verplaatsten. Ramsammy heeft herhaaldelijk links naar Khan ontkend.
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May