Cocaïnepakketten blijven aanspoelen op Filipijnse kusten
09 Jul, 19:33
foto
De laatste vondst is gedaan bij een strand in de provincie Quezon. (Foto: Mauban Police)


Pakketten cocaïne met een straatwaarde van miljoenen zijn in de afgelopen paar maanden aangespoeld in oostelijke kustprovincies in de Filipijnen. Bij de jongste vondst zondag werden zeven vermoedelijke cocaïnepakketten in de buurt van een strand in de provincie Quezon aangetroffen.

In in mei vonden vissers 39 pakketten met een geschatte waarde van meer dan US$ 4 miljoen. De politie heeft gezegd dat het mogelijk is dat de drugs waren bestemd voor Australië, waar een grote vraag naar cocaïne bestaat. Maar tot nu toe is er geen definitief antwoord gevonden op het waarom deze strak gebonden drugspakketten langs de kust aanspoelen.

Een gezin die zondag bezig was te picknicken aan zee in de gemeente Mauban in Quezon zag zeven objecten aan de kust drijven. Ze verzamelden ze en nadat de gezinsleden beseften wat het kon zijn, belde visverkoper Ruel Perez onmiddellijk met de politie.

Quezon-politiedirecteur Ramil Montilla vertelde aan het Manila Bulletin dat de pakketten een witte substantie bevatten, met tape waren omwikkeld en de logo van een energiedrank hadden. De inhoud wordt nog steeds getest, maar kolonel Montilla zei dat als het cocaïne bleek te zijn, het een straatwaarde zou hebben van ongeveer 35 miljoen peso's, zo'n US$ 682.000.

De vondst is klein in vergelijking met een reeks vondsten in februari, toen in de tijdspanne van een week cocaïnepakketten ter waarde van 472 miljoen peso's - meer dan US$ 9 miljoen-  langs de kusten van vier provincies: de Dinagat-eilanden, Surigao del Norte, Camarines Norte en Quezon werden verzameld.

De ontwikkeling leidde ertoe dat de politie in de regio Caraga, waar Surigao del Norte is gevestigd, inwoners een zak rijst aanbiedt in ruil voor elke ingeleverde pakket cocaïne. Volgens de Filipijnse Autoriteit voor de Statistiek kost een kilo rijst ongeveer US$ 0,68. In mei ontdekten vissers 39 blokken cocaïne toen ze aan het vissen waren in de wateren bij de provincie Sorsogon.

Redenen aanspoelen pakketten
Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt," zei Sanho Tree, een collega bij het Drugsbeleid Project aan het Institute for Policy Studies, een Amerikaanse denktank. "Soms zullen speedboten goederen overboord gooien als ze worden achtervolgd om bewijsmateriaal te vernietigen en de stroming zou het naar de Filipijnen kunnen brengen."

Volgens Tree kunnen de pakketten ook deel hebben uitgemaakt van een zending die de smokkelaars tijdens de overheveling op zee verloren hebben. "Soms dompelen ze drugspakketten onder water in met een net en verankeren ze het om het later op te halen, maar het komt voor dat pakketten soms vrijkomen."

Maar de Filipijnse Drug Enforcement Agency vindt dat de 'drijvende cocaïne' door drugssyndicaten werd gebruikt als een afleidingstactiek. "Hoewel alle regeringstroepen zich richten op operaties om de drijvende cocaïne te verzamelen, geloven we dat drugssyndicaten Shabu kunnen smokkelen," zei PDEA-directeur-generaal Aaron N. Aquino in een verklaring in februari. Shabu is de Filipijnse term die wordt gebruikt voor crystal meth - één van de meest voorkomende drugs in de Filipijnen.

Het was de focus van president Rodrigo Duterte's genadeloze 'oorlog tegen drugs' in de Filipijnen, waaronder duizenden druggebruikers en verdachte dealers zijn gedood door zowel politie als anderen. Volgens Aquino was cocaïne "hier geen drug van keuze in de Filipijnen. [De smokkelaars] waren bereid cocaïne te offeren om shabu te smokkelen," zei hij.

Het hoofd van de Filipijnse Nationale Politie, Oscar Albayalde, heeft echter gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat een handelaar zo'n dure tactiek zou gebruiken. Volgens het Filipijnse staatsnieuwsagentschap (PNA) is het waarschijnlijker  dat de cocaïnepakketten zijn gedumpt - wat zou overeenkomen met de theorieën van Tree.

Bestemming Australië?
In september vorig jaar werd 500 kg cocaïne met een straatwaarde van zo'n US$ 300 miljoen door de politie op de Salomonseilanden verzameld. Het is mogelijk dat de nieuwste vondsten onderdeel waren van een lading bestemd voor Australië, maar die werd gedumpt in de zee toen de politie de dealers achtervolgde.

"Ze hebben de drugs misschien gedumpt omdat ze werden achtervolgd door de marine van Papoea-Nieuw-Guinea," vertelde Albayalde aan nieuwssite CNN Philippines. "De kans is groot dat ze zouden worden afgeleverd aan Australië, omdat er daar een goede markt is voor cocaïne," citeerde PNA hem.