Nigeria tekent Afrikaanse vrijhandelsovereenkomst
08 Jul, 04:41
foto
Het handelsblok is bedoeld om de handel tussen Afrikaanse landen te vergroten. (Foto: AFP)


Afrikaanse grootmacht Nigeria heeft een overeenkomst ondertekend die tot doel heeft de handel tussen Afrikaanse landen te vergroten. Eritrea is het enige Afrikaanse land dat geen deel uitmaakt van het handelsblok.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari tekende de mijlpaalovereenkomst op de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Niger. De eerste stap is om tarieven voor goederen uit landen binnen het blok te verlagen, maar het tijdschema om dit te doen moet nog worden aangekondigd.

De AU zegt dat de Afrikaanse continentale vrijhandelszone - AfCFTA - de grootste vrijhandelszone ter wereld zal creëren. Het schat ook dat de invoering van AfCFTA zal leiden tot een verhoging van de intra-Afrikaanse handel met ongeveer 60% tegen 2022.

Uit onderzoek van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in 2014 blijkt dat slechts 16% van de internationale handel door Afrikaanse landen plaatsvindt tussen Afrikaanse landen. Op dit moment varieert een deel van die intra-Afrikaanse handel van verse vis van de Seychellen tot benzine uit Angola.

Volgens de commissaris voor Handel en Industrie van de AU-commissie, Albert Muchanga, heeft Eritrea niet deelgenomen aan de onderhandelingen door zijn conflict met Ethiopië. Hij voegt eraan toe dat de twee landen nu vrede hebben en Eritrea heeft de AU gevraagd om de overeenkomst met hen te sluiten. "Dus na verloop van tijd zullen ze aan boord komen", zei hij.

Vrijhandelsovereenkomsten
Vrijhandelsovereenkomsten zijn bedoeld om de handelstarieven tussen de lidstaten te verlagen. Tarieven zijn een vorm van belasting, zoals een grensbelasting. Ze worden om verschillende redenen geheven op goederen die een land binnenkomen, soms om te proberen een ​​zelfgemaakt product te beschermen.

De zuiverste vrijhandelsovereenkomst (FTA) verwijdert alle grensbelastingen of handelsbelemmeringen op goederen. Ze schrappen ook quota, dus er is geen limiet aan de hoeveelheid handel die je kunt doen. FTA's helpen ook om de export van een land goedkoper te maken en gemakkelijker toegang te krijgen tot andere markten. Ze komen in allerlei vormen en met verschillende regels, maar ze maken de handel tussen landen zo liberaal mogelijk en zorgen voor meer op regels gebaseerde concurrentie.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May