Hong Kong: Acties duren voort, bedrijfsleven doet mee
12 Jun, 00:56
foto
Demonstranten verzamelden zich op een belangrijke verkeersader. Ook togen ze naar het parlementsgebouw in Hong Kong, China. (Foto: Reuters)


Honderden demonstranten probeerden vandaag, woensdag, een belangrijke verkeersader bij de kantoren van de regering van Hong Kong te bezetten. De betogers verzetten zich tegen een uitleveringswet die het mogelijk maakt om mensen naar China te sturen voor berechting.

Autoriteiten zetten zich schrap voor een nieuwe golf van demonstraties en wijdverspreide stakingen. De nieuwe golf demonstraties komt na drie dagen van protesten, waarvan  organisatoren zeggen dat meer dan 1 miljoen mensen op straat zijn om de voorgestelde wet te veroordelen.

Mensenrechtengroepen hebben herhaaldelijk het vermeende gebruik van foltering, willekeurige aanhoudingen, gedwongen bekentenissen en problemen met toegang tot advocaten in China, waar de rechtbanken door de Communistische Partij worden gecontroleerd, als redenen genoemd waarom de wet in Hong Kong niet zou moeten doorgaan.

Demonstranten verzamelden zich in Hong Kong voorafgaand aan de tweede stemming van het controversiële wetsvoorstel voor uitlevering. Duizenden mensen hielden een nachtwake bij het pro-Beijing parlement, dat waarschijnlijk het wetsvoorstel zal goedkeuren. Een aantal bedrijven en werknemers voegen zich vandaag bij de staking, terwijl de woede over de voorgestelde plannen groeit.

De stad was zondag al het toneel van enorme protesten, maar de regering heeft gezegd dat ze zal blijven aandringen op uitlevering. Aan de andere kant beloofde de regering dat ze juridisch bindende mensenrechten zal waarborgen en andere maatregelen waarvan zij zegt dat die de bezwaren van de betogers wegnemen.

De wijdverspreide oppositie heeft geleid tot de grootste demonstraties die het gebied heeft gezien sinds de Britten het in 1997 hebben teruggegeven aan China.