Hollywoodlegende Doris Day overleden
13 May 2019, 13:49
foto
Hollywoodlegende Doris Day is 97 jaar geworden. (Getty Images)


Hollywoodlegende Doris Day, wiens films haar tot één van de grootste vrouwelijke sterren aller tijden maakten, is op 97-jarige leeftijd overleden. De zangeres werd actrice in films als Calamity Jane en Pillow Talk en had een hit in 1956 met Que Sera, Sera (What Will Will Be, Will Be).

Haar onscreen-partnerschap met Rock Hudson was één van de grootste box-office-trekkers van de jaren vijftig en zestig. In een verklaring zei de Doris Day Animal Foundation dat ze op maandag stierf in haar huis in Carmel Valley, Californië.

In de verklaring staat dat ze "in uitstekende lichamelijke gezondheid was voor haar leeftijd, tot ze onlangs een ernstig geval van longontsteking opliep". De verklaring gaat verder met dat ze omringd was door een paar goede vrienden toen ze haar laatste adem uitblies.

Mary Ann Von Kappelhoff werd in april 1922 geboren en wilde oorspronkelijk een danseres worden, maar moest haar droom opgeven nadat ze haar rechterbeen brak bij een auto-ongeluk. In plaats daarvan begon ze haar zangcarrière op de leeftijd van 15. Haar eerste hit, Sentimental Journey, zou een kenmerkend deuntje worden.

Haar films, waaronder Alfred The Hitchcock's The Man Who Knew Too Much en That Touch of Mink, maakten haar bekend over de hele wereld. Maar ze won nooit een Oscar en werd slechts één keer genomineerd, in 1960, voor Pillow Talk, de eerste van haar drie romantische komedies met Hudson.

In 2004 ontving ze de Presidential Medal of Freedom en in 2008 kreeg ze een lifetime achievement Grammy-award. Haar laatste publicatie, het verzamelalbum My Heart, haalde in 2011 de nummer één in het Verenigd Koninkrijk.

Day zelf zei dat haar "Miss Chastity Belt" - imago "meer verzonnen was dan welk ander filmgedeelte dan ook". Haar leven was zeker niet zo zonnig. Ze is vier keer getrouwd, drie keer gescheiden en is een keer weduwe geworden. Ze leed ook aan een zenuwinzinking en had ernstige financiële problemen nadat een van haar mannen haar geld had verkwanseld.

In de jaren 1970 keerde ze de filmwereld de rug toe en concentreerde zich op haar dierenstichting. Volgens de organisatie wilde ze geen begrafenis, herdenking of grafmarkering hebben.

Star Trek-acteur William Shatner herinnerde Day op Twitter als 'the World's Sweetheart' en zei dat ze 'door iedereen geliefd' was. Collega Star Trek-acteur George Takei zei dat ze "synoniem was met het Hollywood-icoon", terwijl de Spaanse acteur Antonio Banderas schreef: "Bedankt voor je talent." Novelist Paulo Coelho markeerde haar overlijden door te citeren uit Secret Love, één van haar nummers in Calamity Jane.


Advertenties