Olietankers Saudi-Arabië geraakt bij aanval
13 May 2019, 10:29
foto
De spanningen in de regio zijn hoog, daar een vijfde van de wereldwijde olieconsumptie wordt verscheept door de Straat van Hormuz.


Saudi-Arabië zei maandag, vandaag, dat twee van zijn olietankers zijn geraakt tijdens de aanval voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Volgens Saudi-Arabië is de aanval een poging om de veiligheid van ruwe voorraden te ondermijnen te midden van de spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en Iran.

De VAE zei zondag dat vier commerciële vaartuigen werden gesaboteerd in de buurt van het Fujairah-emiraat, één van 's werelds grootste bunkeringsknooppunten net buiten de Straat van Hormuz. De aard van de aanval werd niet beschreven en er is ook niet gezegd wie achter de aanval zat.

De VAE heeft geen nationaliteiten of andere details gegeven over het eigendom van de vier schepen. Riyadh heeft twee van hen geïdentificeerd als Saudisch en een Noors bedrijf heeft gezegd dat een ander van hem was. Details van het vierde schip waren niet meteen duidelijk.

Iran, dat verwikkeld is in een escalerende woordenoorlog  met de VS over sancties en de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in de regio, heeft maandag afstand genomen van het incident. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de incidenten "zorgwekkend en vreselijk" en vroeg om een ​​onderzoek naar de zaak.

Een hooggeplaatste Iraanse wetgever zei dat "saboteurs uit een derde land" erachteraan zouden kunnen staan, nadat zondag was gezegd dat het incident aantoonde dat de veiligheid van de Golfstaten broos was.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, wees op de internationale bezorgdheid en waarschuwde voor de risico's van "een toevallig gebeuren door een conflict" met een onbedoelde escalatie tussen Washington en Teheran over een uitéénvallende nucleaire deal.

Washington trok zich vorig jaar terug uit een pact van 2015 tussen Iran en de mondiale mogendheden gericht op inperking van de nucleaire plannen van Teheran. Sindsdien heeft de VS sancties tegen Iran doorgevoerd, waarbij het zei dat het de olie-export van Iran naar nul wilde terugdringen.

Een vijfde van de wereldwijde olieconsumptie gaat door de Straat van Hormuz. Ruwe olieproducenten uit het Midden-Oosten bedienen vanuit de Straat van Hormuz belangrijke markten in Azië, Europa, Noord-Amerika en daarbuiten. De smalle waterweg scheidt Iran van het Arabische schiereiland.

De Revolutionaire Garde van Iran, die de VS als terroristische organisatie heeft beschreven, dreigde vorige maand de waterweg te sluiten als Teheran deze niet mocht gebruiken. De jongste ontwikkelingen hebben de olieprijzen vandaag laten stijgen, Brent ruwe olievoorraden werden vanmorgen verhandeld voor US$ 71,71 per vat, een stijging van US$ 1,09.

De Saudische minister van Energie, Khalid al-Falih, zei in een verklaring dat één van de twee aangevallen Saudische schepen op weg was om te worden geladen met Saudische ruwe olie uit de haven Ras Tanura voor levering aan klanten van Saudi Aramco in de VS. Bij aanval vielen geen slachtoffers en was er geen sprake van een olieramp. Het veroorzaakte echter aanzienlijke schade aan de structuren van de schepen, zei de minister.

Al-Falih voegde eraan toe dat de aanval gericht was op het ondermijnen van maritieme vrijheid en de veiligheid van olieleveranties aan consumenten wereldwijd. "De internationale gemeenschap heeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van de scheepvaart en de veiligheid van olietankers te beschermen, om de negatieve gevolgen van dergelijke incidenten op de energiemarkten en het gevaar dat deze vormen voor de wereldeconomie te verzachten."
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May