Significante vermindering diarree door handen wassen
10 May 2019, 04:42
foto
Leerlingen van de Louis Brailleschool oefenen met de nagelborstel.


Handen wassen reduceert het aantal mensen dat ziek wordt en diarree krijgt met ruim 31%. Bovendien vermindert het diarreeziekten bij mensen met een verzwakt immuunsysteem met maar liefst 58%. Een goede handhygiëne vermindert voorts respiratoire aandoeningen, zoals verkoudheid, met ongeveer 21%. 

Diarree is een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar, met name in landen met lage en middelhoge inkomens. Het wordt overgedragen door besmet voedsel of drank in te nemen, door rechtstreeks contact tussen personen, of door besmette handen. Handen wassen is een van de vele interventies ter bevordering van hygiëne. Het kan de overdracht van ziekteverwekkende diarree voorkomen.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat handhygiëne de meest effectieve manier is om zorginfecties te verminderen. Kinderen zijn notoir kwetsbaar voor infecties en fungeren als kanalen voor de overdracht. Onderzoekers hebben dan ook gesteld dat gedragsverandering, die de handhygiëne van kinderen verbetert, de verspreiding van infectieziekten zal verminderen. Zij geven aan dat educatieve interventies bij kinderen de potentie hebben om de handhygiëne te verhogen en de overdracht van infecties te verminderen.

Tegen deze achtergrond en indachtig het gezegde ‘Jong geleerd is oud gedaan’ verzorgt voedseltechnoloog Ricky Stutgard al jaren handenwassentrainingen aan kinderen van de lagere en middelbare scholen. Eén van de projecten betreft het handenwassenscholentoernooi, welke hij in samenwerking met Intermed Caribe en haar partners uitvoert. Elk jaar neemt een aantal lagere scholen het tegen elkaar op en presenteren ze middels zang, dans en/of toneel hun handenwassenboodschap aan het publiek. Stutgard heeft in de afgelopen weken een serie trainingen afgerond op de O.S. Dijkveld, de Nawabischool, de Sint Ignatiusschool en de O.S. Devisbuiten. 

In de categorie bijzondere scholen heeft het trainersteam de Kennedyschool voor kinderen met een gehoorbeperking aangedaan. Ook de blinde en slechtziende leerlingen van de Louis Brailleschool zijn in dit traject meegenomen. Leerlingen van de Nabawischool zijn in ieder geval helemaal klaar voor het toernooi, dat vandaag op Clevia Park zal worden gehouden. Na jaren zal deze school weer meedoen aan een groot evenement. Leerlingen en leerkrachten van de vijfde klas kijken daarom vol verwachting uit naar het handenwassenscholentoernooi. 

Dat de hele school meeleeft en de principes van een goede handhygiëne kent, mag nu wel al duidelijk zijn. Asitosh (8) zegt trots dat hij zijn handen altijd met water en zeep wast: “Als ik ga eten of als ik ga plassen. Want als je je handen niet wast, zitten ze vol bacteriën.” En Angelina (8) vertelt heel zelfbewust: “Ik was mijn handen als ik klaar ben met eten en als ik naar toilet ben geweest. Want anders gaan de bacteriën aan je handen. Dan kan je misschien ziek worden.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May