Goed poetsen moet je leren!
07 May 2019, 01:58
foto


(Aangeboden)

Haast iedereen in Suriname poetst zijn tanden iedere ochtend. De meeste mensen doen het, vanwege het frisse gevoel, dat ontstaat door het gebruik van tandpasta. Weinig mensen weten hoe belangrijk het is om je mond dagelijks te poetsen.

 

De Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) heeft daarom 7 mei uitgeroepen tot “De Nationale Poetsdag” in Suriname. Het doel van deze dag is Surinamers bewust te maken van het belang van het gebit en extra aandacht te vestigen op de verzorging/instandhouding ervan. Jaarlijks komen er ± 80.000 Surinamers voor tandheelkundige behandeling naar de JTV. Ondanks dit hoog aantal bezoeken, zijn er nog onvoldoende Surinamers, die beseffen wat het eigenlijke belangrijke doel is van het dagelijks tandenpoetsen. Tandenpoetsen is bedoeld om het aantal aanwezige mondbacteriën in balans te houden, waardoor het risico op het ontstaan van tandbederf en tandvleesontsteking verkleind wordt.

Goed poetsen
Het poetsen van tanden moet beginnen na de doorbraak van de eerste tand; de baby is dan ongeveer 6 maanden oud. Goed poetsen betekent dat je tweemaal per dag, gedurende minimaal 2 minuten, moet poetsen: ’s morgens na het eten en ‘s avonds vlak voor het naar bed gaan (je gaat dan met een schone mond naar bed). Het betekent ook, dat je alle vlakken van de tanden en kiezen moet poetsen, evenals het randje van het tandvlees, dat om je tanden heen aansluit en je tong. Hierbij is het belangrijk een goede tandenborstel te gebruiken en, indien mogelijk, een tandpasta die Fluoride bevat.  

Er zijn verschillende poetsmethoden, maar welke poetsmethode is nu de beste? De plekken in de mond waar de bacteriën zich ophopen, moeten tijdens het poetsen bereikt worden met de tandenborstel en soms andere hulpmiddelen, zoals tandgaren (dental floss). De bekendste poetsmethode is voor kinderen t/m 12 jaar, die zelf poetsen: de Horizontale Schrobmethode. Voor volwassenen is dat de Bassmethode. Deze methode kan ook gebruikt worden, wanneer de volwassene poetst voor de kinderen.

Ongeacht welke poetsmethode gehanteerd wordt, blijft het bij elke poetsbeurt van groot belang, dat er overal wordt gepoetst. Het hanteren van een vaste volgorde maakt het poetsen gemakkelijker. De JTV hanteert bij het aanleren van een poetsmethode de volgende poetsvolgorde:

Bovenkaak: eerst de buitenkant, dan de binnenkant en dan op de kiezen daarna Onderkaak: de buitenkant, de binnenkant en dan op de kiezen. En als laatst: de tong!

Door de Stichting Jeugdtandverzorging word jaarlijks ± 20.000 kinderen op verschillende GLO scholen aangeleerd om hun tanden goed te poetsen. In samenwerking met de Consultatie verpleegkundigen word jaarlijks ruim 5.000 jonge moeders geleerd, hoe ze het best voor hun baby kunnen poetsen. Aan ongeveer 3.500 peuters in kinderdagverblijven wordt jaarlijks de poetsgewoonte aangeleerd: na het eten altijd je tanden poetsen.

Worden jouw tanden goed gepoetst? Vraag het aan een JTVer, Tandarts of Mondhygiënist! Je kan ook een afspraak maken om een poetstest te doen in één van de JTV klinieken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May