Asabina: Brunswijk onbetrouwbaar en inconsistent
18 Apr 2019, 00:00
foto
Ronny Asabina, voorzitter van de BEP.


Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, vindt ABOP-leider, Ronnie Brunswijk, onbetrouwbaar, inconsistent en ongeloofwaardig. "Dit is niet de eerste keer dat hij deze houding heeft getoond," zegt Asabina in gesprek met Starnieuws. Hij vindt dat Brunswijk mensen heeft misleid met een ingesproken mededeling die overal rondgestuurd is. Daarin heeft hij gezegd dat ABOP desnoods opgaat in BEP en hij ondervoorzitter wordt, omdat de samenwerking voor hem heilig is. Achteraf zegt Brunswijk dat het 'podium talk' was.

Het onderhoud tussen ABOP en BEP is dinsdagavond mislukt. De ABOP gaf te kennen dat op basis van de verkiezing in 2015 ze 6.3 keer groter is dan de BEP. Op grond hiervan kan ABOP nooit opgaan in de BEP. Het zou andersom moeten zijn. Asabina zegt dat de BEP alle partijen had opgeroepen om terug te keren naar huis. Mede gesterkt door de uitspraak van Brunswijk dat hij bereid is op te gaan in de BEP, is hij uitgenodigd voor een onderhoud.

ABOP heeft aangevoerd dat naast het feit dat ze vele malen groter is, het traditioneel gezag zou hebben gesteld dat niet voorgestemd moest worden om pre-electorale samenwerking tegen te gaan. Asabina zegt dat de BEP hier niks van weet. De politicus voert aan dat Brunswijk alleen wil kijken naar 2015. De resultaten van eerdere verkiezingen tonen aan dat BEP veel meer zetels had dan de ABOP. Toen is ABOP veel beter geaccommodeerd in de regering.

Asabina concludeert dat Brunswijk de achterban in het binnenland zand in de ogen wilde strooien met uitspraken dat hij bereid is samen te werken en zelfs genoegen wilde nemen met het ondervoorzitterschap van de BEP. "Hij had niet verwacht dat wij hem zouden uitnodigen voor een gesprek. Dan kon hij vertellen dat de BEP niet wilde samenwerken. Nu is duidelijk aangetoond dat hij het niet nauw neemt met zijn woorden," stelt Asabina.