Bond Milieu-Inspectie accepteert ontheffing lid niet
13 Mar, 00:58
foto
David Bakker, voorzitter van de bond bij Milieu-Inspectie.


De bond van Milieu-inspecteurs bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) accepteert het niet dat een lid is ontheven uit zijn functie. Het gaat om de milieu-inspecteur die begin maart monsters had genomen van het water te Brokopondo. Volksgezondheid heeft na protesten van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) opdracht gegeven aan BOG om de monsters te vernietigen. Uit de eerste resultaten bleek dat het drinkwater 'verdacht' was. David Bakker zegt aan Starnieuws dat minister Antoine Elias tot woensdagochtend de tijd heeft om te reageren en de bond te ontvangen. De minister zegt aan Starnieuws dat hij de bond zal ontvangen.

Tijdens een spoed algemene ledenvergadering is aangegeven dat de milieu-inspecteurs die naar Brokopondo waren volgens de richtlijnen van BOG hebben gewerkt. Op verzoek van een stichting is er voorlichting gegeven en zijn er monsters genomen bij verschillende plekken, waaronder ook bij SWM. De milieu-inspecteur heeft te horen gekregen van medewerkers van de SWM en directeur Marlon Oosterling dat niet volgens de procedures te werk is gegaan. De monsters moesten worden vernietigd. Dit is echter niet gebeurd. De monsters zijn afgegeven aan het Centraal Laboratorium. Het resultaat na 24 uur was dat het 'water verdacht is'. Dit moest verder onderzocht worden. Het is niet duidelijk voor de bond of de monsters uiteindelijk toch vernietigd zijn.

Bakker stelt dat de zaak een politiek tintje heeft gekregen, nadat de NPS melding van maakte dat het drinkwater niet veilig is. Daar kunnen de milieu-inspecteurs niets aan doen, want de informatie is niet door hen naar buiten gebracht. De Milieu-inspectie mag overal zonder aan te kondigen monsters nemen, benadrukt Bakker. Het gaat om het waarborgen van de volksgezondheid. "Een restauranthouder wordt ook niet van te voren op de hoogte gesteld dat BOG een onderzoek komt doen. Het gaat om een momentopname, zonder dat er voorkennis is," legt Bakker uit. Volgens hem zijn er geen fouten gemaakt in dit geval. De milieu-inspecteurs waren met hun vieren naar Brokopondo met een dienstopdracht. De bond wil duidelijkheid over of milieu-inspecteurs hun werk naar eer en geweten en volgens de procedures mogen doen, zonder dat ze worden teruggefloten.

In DNA besproken
Assembleelid Dew Sharman (VHP) heeft deze kwestie de vorige week aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee (DNA). Hij vroeg de minister om de protocollen te tonen, want zaken werden verbloemd. De milieu-inspecteurs waren op verzoek van een stichting in Brokopondo. De SWM heeft hen staande gehouden en eiste vernietiging van de monsters. Volksgezondheid heeft toen de opdracht gegeven om de monsters te vernietigen. Sharman voerde aan dat uit de eerste resultaten bleek dat het drinkwater niet geschikt is voor consumptie.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei dat er werkafspraken zijn gemaakt. De SWM is een gecertificeerd bedrijf. Dodson voerde aan dat de regels vertrapt zijn door de milieu-inspecteurs. Hij stelde dat er politiek wordt bedreven met dit geval. De fractieleiders Gregory Rusland (NPS) en Chan Santokhi (VHP) benadrukten beiden dat het hier gaat om water dat verontreinigd is. In plaats dat de regering de burgers beschermd, wordt er een rookgordijn eromheen opgetrokken. De plaatselijke bevolking heeft om hulp gevraagd. Zij benadrukten dat onderzocht moet worden wat er werkelijk aan de hand is en zaken niet moeten worden verbloemd.
Advertenties

Thursday 20 February
Wednesday 19 February
Tuesday 18 February