VS trekt totale ambassadepersoneel terug uit Caracas
12 Mar 2019, 10:27
foto
Washington trekt al zijn ambassadepersoneel terug uit Caracas, Venezuela. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten (VS) trekt deze week alle diplomatieke personeelsleden uit Venezuela terug vanwege de "verslechterende situatie" daar, kondigt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) aan. In een tweet zei Buza-minister Mike Pompeo dat het personeel in Caracas "een beperking van het Amerikaanse beleid is geworden".

Eerder had de VS in januari alle niet-essentiële personeelsleden gevraagd om Venezuela te verlaten tijdens een aanhoudende diplomatieke crisis. Door wijdverspreide stroomonderbrekingen en een verslechterende humanitaire crisis zijn massale protesten ontstaan.

De beslissing om de ambassade te verlaten kwam laat op maandag en volgde op kritische opmerkingen die Pompeo maakte naar verslaggevers over de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De relatie tussen de twee landen is de afgelopen maanden fors bekoeld.

De Amerikaanse president Donald Trump steunde oppositieleider Juan Guaidó als president nadat hij zich op 23 januari tot interim-leider had verklaard. Venezuela reageerde daarop door de diplomatieke betrekkingen met Washington te verbreken..

Maduro gaf de Amerikaanse diplomaten 72 uur om het land te verlaten, maar de VS zei dat de "voormalige president" niet langer de autoriteit had om hen te bevelen. "Nicolás Maduro beloofde de Venezolanen een beter leven in een socialistisch paradijs," zei Pompeo maandag. "Hij leverde het socialismegedeelte ... het paradijsgedeelte? Niet zo veel."

Maar in een televisietoespraak wijt Maduro de voortdurende stroomuitval aan buitenlandse sabotage. "De imperialistische regering van de Verenigde Staten heeft deze aanval bevolen", zei hij zonder bewijs te leveren.

Grote delen van Venezuela hebben sinds vorige week donderdag geen stroom gehad. De storing werd naar verluidt veroorzaakt door problemen in de waterkrachtcentrale van Guri in de deelstaat Bolívar, één van de grootste faciliteiten in Latijns-Amerika.

Venezuela is voor zijn binnenlandse elektriciteitsvoorziening afhankelijk van zijn enorme hydro-elektrische infrastructuur, in plaats van zijn oliereserves.
Maar tientallen jaren van onderinvestering hebben de grote dammen beschadigd en zijn black-outs alledaags geworden.

De oppositie zegt dat minstens 17 mensen naar verluidt zijn overleden als gevolg van de black-out. Het afgelopen weekend hebben pro-regerings- en oppositiegroepen rivaliserende demonstraties georganiseerd en waren er enkele botsingen met de politie. In de hoofdstad Caracas worden vandaag meer protesten verwacht.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May