Grassalco wil overgaan op zonne-energie
11 Mar 2019, 23:04
foto
President-Directeur van NV Grassalco, Sergio Akiemboto (rechts) en directeur van CleanTech Suriname NV, Rasmus Polanen, feliciteren elkaar met de ondertekening. (Foto: Corporate Image & Relations NV Grassalco)


Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco heeft de eerste stappen gezet om enkele van zijn operaties te draaien op zonne-energie. Daartoe is vrijdag een overeenkomst gesloten met CleanTech Suriname NV. Met deze duurzame vorm van energie-voorziening zal jaarlijks ongeveer SRD 2.6 miljoen worden bespaard. Elk jaar zal ook een miljoen kilogram minder uitstoot van Co2 gassen plaatsvinden.

De overeenkomst is ondertekend door Grassalco's president-directeur Sergio Akiemboto en directeur Rasmus Polanen namens CleanTech Suriname NV (CTS) in het hoofdkantoor van Grassalco aan de Sir Winston Churchillweg. De elektriciteit op de goud- en steenslagoperatie van het Staatsmijnbouwbedrijf wordt opgewekt door diesel-generatoren. Op het hoofdkantoor en andere operaties wordt elektriciteit van de EBS gebruikt. Totaal kost de energierekening (hoofdkantoor, afdeling Commerciёle zaken en InvitroPlant Grassalco) het bedrijf jaarlijks SRD 230.000. Per jaar wordt alleen aan diesel ruim SRD 10 miljoen uitgegeven.

Haalbaarheidsstudie
CTS heeft als opdracht een gedetailleerde haalbaarheidsstudie uit te voeren voor een hybride zonne-energiecentrale voor de goudoperatie en voor een dakopstelling op het hoofdkantoor. Het bedrijf zal verder financieringsmodaliteiten voor dit project uitwerken en zijn kennis ter beschikking stellen op het gebied van solar energie, meldt de afdeling Corporate Image & Relations.

Akiemboto is verheugd met de samenwerking. Hij onderstreept dat in het kader van duurzaam ondernemen het gebruik van hernieuwbare energie niet meer weg te denken is. “Tegenwoordig zijn er zelfs fondsen beschikbaar voor investeringen als bedrijven kunnen aantonen dat ze ‘groen’ opereren.” De directeur van Grassalco verwacht dat CTS op basis van haar deskundigheid en ervaring een gedegen haalbaarheidsstudie zal doen, zodat een snel besluit kan volgen over het project.

Duurzaam
CTS legt zich toe op het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen. Polanen typeert de samenwerking, uitgaande van de huidige inzet van het Staatsmijnbouwbedrijf om op een duurzame manier te werken, als 'inspirerend'. “In de mijnbouw wordt zelden zoveel tijd, energie en geld gestoken om op een ‘groene’ manier te werk te gaan”, stelt hij. Hij heeft in de voorbereidingsfase de partner ervaren als een 'professionele organisatie' met heel veel operationele kennis en ervaring. “Samen hebben wij de doelen vastgesteld en onze diensten daarop afgestemd.”

Polanen zegt dat nu een traject ingaat waarbij zijn bedrijf samen met de engineers van Grassalco gaat onderzoeken hoe op de verschillende mijnbouwsites de energievoorziening betrouwbaar gemaakt en gestabiliseerd kan worden. Daarnaast zal het gebruik van diesel en alle problemen die dat met zich meebrengt, aanzienlijk terug gebracht worden.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July