Menigte geniet van defilé, parade en veel meer
25 Nov 2018, 19:21
foto
Opperbevelhebber van de Strijdkrachten tevens president, Desi Bouterse, in militair tenue. Hij salueert bij aankomst naar de defilerende gewapende machten in Groningen, Saramacca. (Foto's: Leroy Troon)


Daar staat hij dan, in camouflagegroen, opperbevelhebber van de strijdkrachten en president Desi Bouterse. Het publiek is verrast. Een deel barst in juichen uit. Bouterse is voor de tweede keer sinds zijn presidentschap, in militair uniform verschenen bij de Srefidensi parade en het defilé. Maar dat was niet de enige verrassing zondagmiddag.

De 43e Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd in Groningen, de hoofdplaats van Saramacca. Tussen de hoge gasten die zich te voet begaven naar de VIP-ruimte om het defilé van dichtbij te zien, bevond zich de koning van de Ashantahene, Otumfuo Osei Tutu II. Voor hem loopt een voorman uit. Hij maakt de weg vrij voor de koning maar is ook zelf statig traditioneel gekleed met een gouden staf in de hand. De koning zelf is aan zijn armen behangen met grote gouden sieraden. Aan zijn voeten zijn er ook stukken goud, verwerkt in sandalen. Zijn kroon is een hoofddoek waar gouden stukken in zijn verweven. Velen proberen het moment met hun mobieltjes vast te leggen. Maar dat gaat een beetje moeilijk. De dranghekken doen precies waarvoor ze geplaatst zijn, de orde helpen handhaven.

Opvallend zijn het grote aantal vrouwen in de verschillende gewapende troepen. Gejuich wanneer ze langs marcheren of wanneer ze gespot worden op het rollende materiaal. Nog meer gejuich wanneer ze achter de 'big guns' staan. Het politiekapel heeft populaire deuntjes gespeeld zoals 'Kokolampu, oma taigi opa, zet het waar je wil." Het militair kapel heeft voor het eerst samen muziek gemaakt met kameraden uit South Dakota, USA.

Tijdens het defilé zijn er vijf parachutesprongen geweest. Verwacht werd dat tenminste een parachutist met een reuzen Surinaamse vlag zou laten zweven. Dat is niet gebeurd, ze hebben wel voor spannende momenten gezorgd toen ze met hoge snelheid naar beneden kwamen. Ze zijn wel allemaal "mooi geland."

Na het defilé en de parade was er nog een verrassing. Motoristen hebben luidruchtig stunts uitgehaald op hun 'kruisrakketten'. Rook en de geur van brandend rubber verspreiden zich tussen de opperbevelhebber en het publiek. De oude Zundapp's gaven ook een 'acte de presence.' Ook zij werden door Bouterse lachend begroet. Twee helikopters ronden de show af. Ze vliegen elk met een reuzen Surinaamse vlag over Groningen.

Na het defilé en de parade verplaatsen de mensen zich naar een andere locatie voor de volksreceptie. Bouterse vertrekt per zwaar bewaakte auto naar een andere locatie. De koning en zijn gevolg leggen de korte afstand te voet af. Een menigte komt op hen af. "Om te kijken of we hem dit keer van dichtbij kunnen zien," legt een dame uit. Dat is weer een uitdaging. De koning wordt ook begeleid door Surinaamse veiligheidsmannen.

René Gompers
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April