Isaac nadert Kleine Antillen, waarschuwingen afgegeven
11 Sep 2018, 18:18
foto
Orkaan Isaac blijft op voorspeld pad en nadert de Kleine Antillen.


Isaac is verzwakt tot een tropische storm, maar naarmate het dichter bij de Kleine Antillen komt met een sterke wind en zware regenval, is een orkaanalarm uitgegeven voor Guadeloupe, Martinique en Dominica, terwijl Antigua en Montserrat onder tropische stormalarm staan.

En het in Miami gevestigde National Hurricane Centre (NHC) zegt de andere gebieden van de Benedenwindse eilanden de voortgang van de storm moeten volgen, aangezien er vanmiddag of 's avonds extra waarschuwingen kunnen worden uitgegeven.

Vanmorgen was tropische storm Isaac met maximale aanhoudende windkracht van bijna 112 km per uur, ongeveer 1.250 km ten oosten van de Kleine Antillen. Het bewoog zich met een snelheid van 26 km per uur naar het westen. Naar verwachting zal het verder gaan op een westwaarts pad richting de eilanden.

"Op het prognosetraject wordt verwacht dat Isaac donderdag op donderdagavond in de buurt van of boven de centrale Kleine Antillen zal zijn en later donderdagavond in de oostelijke Caribische Zee zal trekken," zei het NHC. Tegen de tijd dat hij zich door de centrale Kleine Antillen verplaatst, wordt verwacht dat Isaac bijna orkaansterkte zal hebben voordat hij verzwakt op vrijdag.

Orkaancondities zijn mogelijk binnen de orkaanwachtzone - Guadeloupe, Martinique en Dominica - tegen donderdagochtend, met tropische stormomstandigheden mogelijk begin donderdag in zowel de tropische stormwachtzone - Antigua en Montserrat - als de orkaan- en orkaanwachtgebieden, voegde het NHC eraan toe.

Alle eilanden binnen de wachtzone werden in september aanzienlijk beïnvloed door orkanen Maria of Irma, waarvan sommige nog steeds bezig zijn de schade te boven te komen.

Voorspellers zeggen dat van Isaac wordt verwacht dat hij stortregens veroorzaakt met 76 mm tot 127 mm regen met geïsoleerde hoeveelheden nabij 254 mm over de zuidelijke Leeward-eilanden eind deze week. Delen van de Bovenwindse Eilanden kunnen 25 mm tot 50 mm regen krijgen.

"Een stormvloedkering van 60 cm tot 120 cm boven het normaal getij is mogelijk in de buurt van en naar het noorden van waar het centrum van de storm zich door de Kleine Antillen verplaatst. Dichtbij de kust zal vloed gepaard gaan met grote en destructieve golven, "voegde het NHC eraan toe.

"De deiningen die Isaac veroorzaakt zullen woensdagmiddag delen van de Kleine Antillen gaan beïnvloeden. Deze deiningen veroorzaken waarschijnlijk levensbedreigende surf- en rip-condities."

Ondertussen zal orkaan Helene gedurende de week wegtrekken van de Cabo Verde-eilanden naar de open wateren van de centrale Atlantische Oceaan en geen directe bedreiging vormen voor het land.

En de orkaan Florence zal eind deze week gericht zijn op de zuidoostkust van de Verenigde Staten, waarschijnlijk als een grote orkaan.