Indiase ambassadeur blikt tevreden terug
02 Jul 2018, 08:48
foto
Voormalig ambassadeur Satendar Kumar van India tijdens de viering van de 4e Internationale Yoga Dag in Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


Satendar Kumar, voormalig ambassadeur van India in Suriname, staat op vertrek. Hij sluit zijn carrière af en blikt met tevredenheid en persoonlijke voldoening terug op zijn dienstperiode in Paramaribo. Suriname en India hebben de relatie op verschillende gebieden kunnen verdiepen, zegt hij in gesprek met Starnieuws.

De lijst met hoogtepunten is lang. Kumar begint met het recente bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind in Suriname en drie bezoeken van vicepresident Ashwin Adhin aan India. Hij somt verder op: de versteviging van de culturele betrekkingen, ontwikkelingspartnerschap, verschillende diaspora activiteiten en de ondertekening van verschillende overeenkomsten. De vieringen van de Internationale Yoga Dag noemt hij zeer succesvol, vooral de laatste met de deelname van de twee presidenten, ministers en leden uit het korps diplomatiek.

Tijdens de vierde publieke yogasessie deden iets meer dan 1000 personen mee.
“Steeds meer mensen tonen interesse in yoga. De opkomst was verrassend, een verdubbeling.” De Indiase yoga guru swami Bharat Bhushan, die het yoga protocol leidde, was zeer ingenomen met het enthousiasme van het Surinaamse publiek. De ambassade wacht nu de reacties af van de overheid en andere organisaties om yoga lessen op scholen/werkvloer te verzorgen en/of personen te trainen.

Nieuwe ambassadeur
Kumar, vanaf eind 2015 in Paramaribo, is intussen gepensioneerd en kreeg twee maanden verlenging in verband met het staatsbezoek van Kovind. De diplomaat wordt opgevolgd door Mahender Singh Kanyal, nu nog directeur op het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, afdeling Overzeese Indiase Zaken. Kumar en Kanyal kennen elkaar vanuit de opleiding en hebben twee keer samengewerkt. “Eerst op de post in Karachi en na terugkeer op het ministerie, afdeling externe publiciteit. We weten hoe met de pers om te gaan”, lacht Kumar.

Of Kanyal zich vanuit zijn laatste functie meer zal richten op de Indiase diaspora in Suriname, is nog onduidelijk. Kumar legt uit dat de Indiase buitenlandse dienst een bureaucratische en carrièredienst is. Diplomaten specialiseren zich op een bepaald gebied gedurende hun dienstjaren, “maar uiteindelijk geven wij uitvoering aan de prioriteit voor die specifieke post. Soms ligt de focus op commerciële zaken, diaspora, culturele relatie of geopolitieke zaken.”

Suriname: girmitiya land
De relatie India-Suriname is primair gebaseerd op twee zaken, geeft Kumar aan. “Het eerste is ontwikkelingspartnerschap en het tweede is diaspora.” Natuurlijk zijn andere zaken even belangrijk zoals de samenwerking op het gebied van de Verenigde Naties en India-Latijns Amerika, voegt hij eraan toe. India kent wereldwijd iets meer dan 30 miljoen personen in diaspora en hecht veel belang aan landen met een grote diaspora gemeenschap, zoals in Zuid-Afrika, Mauritius, Fiji, Suriname, Trinidad en Guyana. “Mensen zullen de term niet leuk vinden, maar wij noemen die girmitiyas (nazaten van contractarbeiders) landen.”

Indiase trainingen
Als onderdeel van de bilaterale samenwerking Suriname-India, biedt het Aziatische land naast financiering van ontwikkelingsprojecten ook opleidingsmogelijkheden onder het Indian Technical & Economic Cooperation Programme (ITEC). De trainingen aan 47 verschillende universiteiten variëren tussen de 2 en 52 weken. Suriname kreeg 35 beurzen voor het studiejaar 2017-2018. De interesse was groot en India voegde hieraan 5 toe, waaronder twee voor yoga, zegt Kumar.

Voor dit studiejaar 2018–2019 verhoogde India het quotum met 10 en stelt nu 50 plekken beschikbaar. Ambtenaren, personeelsleden van staatsbedrijven en particulieren ondersteund door de overheid, kunnen onder andere technische, financiële, parlementaire, landbouw, plattelandsontwikkeling, management en mediatrainingen volgen. Kumar voegde vorig jaar ook de cursus filmmaken aan het programma toe.

Studiebeurzen
Naast de ITEC-trainingen stelt India jaarlijks 5 studiebeurzen beschikbaar onder het ‘Scholarship Programme for Diaspora Children’. Helaas worden deze niet optimaal benut, zegt Kumar. “Het onderwijssysteem in Suriname is meer geïntegreerd in het Nederlandse systeem”, denkt hij. Ook de taalbarrière en geen optie voor een studentenbaan in India, spelen een rol.

India biedt ook het Know India Programma (KIP) aan jongeren tussen 18 en 26 jaar in Indiase diaspora tot vier generaties terug. Sinds kort bestaat er ook KIP voor senioren tussen 45 en 65 jaar met een laag inkomen. De ambassade krijgt veel reacties op beide programma’s.

India traint 500 jongeren
Een ander hoogtepunt in de relatie Suriname-India is het IT-centrum, een cadeau aan Suriname uit 2008 dat eindelijk gestalte krijgt. De overeenkomst voor een Center of Excellence in Information & Technology is getekend. India bood Suriname eind 2014 een concept MoU hierover aan. Er bestond enige misverstand, het concept was verkeerd begrepen, legt Kumar de vertraging uit. “Wij zorgen voor de trainers, hardware en software en zullen de komende twee jaar 500 studenten per jaar trainen.” De overheid heeft al een gebouw aangewezen, zegt Kumar. Na enkele administratieve zaken kan de gratis opleiding nog dit jaar beginnen.

Op agenda voor zijn opvolger staan nog enkele culturele evenementen zoals het Indiase Filmfestival dat voor februari was gepland. Dit wordt later dit jaar gehouden en eind augustus verwacht de ambassade een Indiase Ramlila-groep die het hindoe epos zal opvoeren en de lokale groepen zal trainen.

Carrière afsluiten in Suriname
Kumar had vrijdag zijn laatste werkdag op de ambassade en sloot ook zijn loopbaan als diplomaat af. “Ik heb het geluk dat ik mijn carrière kan afsluiten in een land als Suriname. Ik heb ongekende warme vriendschap ervaren, was gastspreker bij diverse gelegenheden en kwam over de vloer bij Surinamers op hun feesten en huwelijken”, deelt hij zijn ervaring. “Ik zal dit gevoel koesteren. Suriname is bijzonder, vergeleken bij mijn andere posten. ” Terug in Delhi wil hij zich toeleggen op het academische. “Mijn intuïtie zegt dat iets mij terugbrengt naar Suriname en mijn intuïties zijn gewoonlijk correct. Misschien voor yoga”, lacht hij.

Opvolger Kanyal werd 23 mei benoemd tot ambassadeur voor Suriname en wordt medio juli in Paramaribo verwacht. Hij heeft in zijn nieuwe hoedanigheid al gesprekken gevoerd met de Federatie van Indiase Kamers van Koophandel en Industrie. De carrièrediplomaat heeft zijn land eerder in verschillende functies gediend op Indiase missies in onder andere Frankrijk, Laos, Nigeria, Tsjechië en Pakistan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May