Trump verlaat G7 vroeg, spanningen hoog na tirade
09 Jun 2018, 15:36
foto
Een werksessie van de G7 vandaag is zonder de Amerikaanse president Donald Trump begonnen. Hij kwam laat op de sessie.


De Amerikaanse president, Donald Trump, en G7-leiders hebben een bittere woordenwisseling gehad over handelstarieven, wat de spanningen op de top nog hoger heeft gestuwd. Trump zag het duidelijk niet zitten en besloot vandaag eerder te vertrekken, nog voordat de besprekingen over klimaatverandering en de gezondheid van oceanen zijn gestart.

De zes tegen één stemming van de bijeenkomst in Quebec betekent dat de leiders uit Canada, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten (VS), Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan waarschijnlijk niet tot gezamenlijke verklaring komen. Ze zijn te sterk verdeeld over handel of het milieu om consensus te bereiken.

In een "buitengewone" uitwisseling tussen de leiders op vrijdag herhaalde Trump een lijst van klachten over Amerikaanse handel, voornamelijk met de Europese Unie (EU) en Canada, vertelde een Franse presidentiële afgevaardigde aan verslaggevers. "En zo begon een lange litanie van verwijten, enigszins bittere berichten dat de VS oneerlijk werd behandeld, dat het handelssysteem totaal ongunstig was voor de VS, de Amerikaanse economie, Amerikaanse arbeiders, voor de middenklasse," zei de ambtenaar. "Kortom, een lange, directe tirade die ongetwijfeld heel ongewoon is in dit soort bijeenkomsten," voegde de official eraan toe.

De Franse president, Emmanuel Macron, reageerde op een "hoffelijke maar zeer ferme toon" om de Europese kant van het verhaal te presenteren, en de Japanse premier Shinzo Abe stemde ook in, zei de functionaris. Trump arriveerde vandaag laat voor de eerste werksessie over gendergelijkheid, maar de Canadese premier Justin Trudeau opende de sessie zonder hem en reageerde wrang op "achterblijvers".

Dat Trump de top eerder verlaat, onderstreept alleen maar de breuken in de G7 die zijn verergerd door de Amerikaanse handelstarieven. Toch zullen de VS en de EU binnen de komende twee weken een dialoog over handel beginnen, wat een bescheiden stap vooruit betekent voor de verbitterde verdeelde bondgenoten van de G7.

De tweedaagse top in Canada is ontsierd door een uitwisseling van vijandige tweets, waarbij Amerikaanse handelspartners woedend waren over het besluit van Trump om tarieven op te leggen aan de invoer van staal en aluminium uit Canada, de EU en Mexico als onderdeel van zijn "America First" -agenda. Sommige landen hebben wraak genomen met hun eigen heffingen op Amerikaanse import.

Terwijl Trump een strijdlustige toon aansloeg voordat hij zelfs op de top kwam met tweets over oneerlijke handelsovereenkomsten, leek hij minzaam en grapjes te maken bij meerdere korte fotomomenten en prees hij Macron om handelskwesties uit te werken. "Er gaat iets gebeuren. Ik denk dat het heel positief zal zijn, " zei Trump vrijdag, zonder details te geven.

De leiders werkten tot laat in de nacht op vrijdag in het luxueuze en strak beveiligde hotel aan de rivier waar de top wordt gehouden. Het Witte Huis tweette een foto kort voor middernacht waarop de leiders rond een salontafel stonden, kijkend naar wat een conceptdocument bleek te zijn die was gemarkeerd met markeerstift. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zat op een bank tussen Macron en Trump, terwijl Trudeau links van de Amerikaanse president zat.

Trump is van plan om de top vier uur eerder dan oorspronkelijk gepland, te verlaten om naar Singapore te vliegen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te ontmoeten. De vroege exit betekent ook dat hij weg zal zijn voordat de bondgenoten beginnen met nieuwsconferenties aan het einde van de top. Verwacht wordt dat die nieuwssessies beladen zullen zijn met kritiek op de Amerikaanse houding ten opzichte van de handel en Trump's abrupte suggestie op vrijdag dat Rusland opnieuw moet worden toegelaten tot de elitegroep.

Rusland werd in 2014 uit de groep geschorst vanwege de annexatie van de Krim uit Oekraïne. Merkel zei dat de EU-landen het tijdens de top erover eens waren dat de voorwaarden om Rusland weer toe te laten, niet waren gehaald en zelfs Moskou leek de suggestie te verwerpen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May