VSB roept op tot evaluatie Basiszorgverzekering
10 May 2018, 19:13
foto


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) doet een dringend beroep op de regering om in tripartiet verband onmiddellijk de basiszorgverzekering te evalueren en de nodige aanpassingen ter stond door te voeren. Zij pleit voor aanpassingen van de onkostenvergoeding naar een realistisch en aanvaardbaar niveau voor alle partijen inclusief de verzekerden.

De VSB wijst erop dat de Wet Basiszorgverzekering en de premiestelling dateren van 2014. Bij het vaststellen van de tarieven is daarbij gewerkt met een koers van 3.35, terwijl de koers voor de Amerikaanse dollar nu SRD 7.53 bedraagt. Hierdoor schiet de financiering van de zorg ernstig tekort en is zij niet meer te handhaven, zegt de organisatie in een persbericht.

De oproep van de VSB komt nadat diverse instellingen hebben besloten om geen radiologische diensten meer aan te bieden aan de particuliere zorgverzekeraar en daarmee indirect aan de particulier verzekerden tegen het bestaand tarief. De kern van het probleem ligt in de scheve verhoudingen binnen de basiszorgverzekering, zegt de organisatie. Zij sluit niet uit dat andere dienstverleners de samenwerking ook zullen opschorten. Het is te verwachten dat hierdoor ook de dienstverlening met het Staatsziekenfonds onder druk zal komen te staan.

Diverse instellingen zullen vanaf morgen, vrijdag 11 mei, geen radiologische diensten meer verlenen aan verzekerden van Assuria, Self Reliance en Parsasco. In noodgevallen zullen acute patiënten wel worden geholpen, binnen de mogelijkheden. Het besluit betreft Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Diakonessenhuis, St. Vincentius Ziekenhuis, ‘s Lands Hospitaal, het Mungra Medisch Centrum, Radiologiekliniek Halfhide & Hofwijk, Bisesa Medilab en het MRI Centrum. Ze stellen dat de bedragen die worden betaald door de verzekeringsmaatschappijen allang zijn achterhaald. De verzekeringsmaatschappijen keren de betalingen nog steeds op basis van tarieven van 2012 uit.

De VSB zegt dat zij er vaker op gewezen heeft dat de Basiszorgverzekering – hoe goed ook bedoeld – in de huidige vorm niet te handhaven is en dat deze zal leiden tot totale instorting van de zorg. “Wij roepen alle partijen op om met elkaar in dialoog te blijven, totdat er een aanvaardbare oplossing is bereikt.”
Advertenties