Training laat tieners nadenken over eigen seksualiteit
30 Mar 2018, 10:34
foto
Groepsfoto van de studenten van het Mr. Dr. J. C. de Miranda Lyceum, die de Stichting Lobi Health Center en Stichting Perisur training hebben gevolgd.


Jongeren experimenteren volop met seks en relaties en hebben bij dit groeiproces steun en begeleiding nodig, in een positief en veilig klimaat. Stichting Lobi Health Center en Stichting Perisur (Perinatale Interventies Suriname), met ondersteuning van de Rotary Club Paramaribo Residence (RCPR), hebben in dit verband 350 leerlingen van het Mr. Dr. J. C. de Miranda Lyceum kritisch laten nadenken over de context van tienerouderschap en seksuele weerbaarheid.

Volgens het United Nations Fund for Population Activities (UNFPA) is Suriname na Guyana in de Caribische regio het land met het hoogste aantal tienermoeders. Op elke 100e zwangerschap zijn er 16 tienermeisjes. Het project tienermoeders van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken noteert jaarlijks 250 tienermoeders met een ongewenste zwangerschap. Het risico op ongunstige geboorte uitkomsten onder tienermoeders is veel groter, meldt Stichting Lobi Health Center.

De trainers van Stichting Lobi Health Center hebben tijdens het thema ‘Voortplanting’ van het vak Biologie een interactief educatief programma verzorgd, waar jongeren werden gestimuleerd en kritisch gemaakt om na te denken over de rol die ze zelf hebben bij hun gezondheid, het aangaan van seksuele relaties, toekomstplanning en consequenties van ondoordacht handelen. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de benodigde financiële middelen voor de zorg van een kind, onderdak en het risico op ongunstige geboorte-uitkomsten bij gebrek aan gezonde voeding en foliumzuur.

Middels casussen zijn de tieners bewust gemaakt van hun keuzen, het uiten van hun eigen wensen en grenzen en het nemen van verantwoordelijkheid voor hun gedrag en de gevolgen daarvan. “Als jongeren seksueel weerbaar zijn, zijn ze beter in staat bewuste keuzen te maken, beter voorbereid om veilig te vrijen of om adequaat te reageren als ze met grensoverschrijdend gedrag zoals verbaal molest, aantasting, misbruik of “revenge porn” te maken krijgen” zegt Kenneth Slijngard, trainer en medicus bij Stichting Lobi Health Center.

Het Perisur-Rotary Global Grant werd uitgevoerd met middelen van The Rotary Foundation door tussenkomst van de Rotary Club Leiden en Rotary Club Paramaribo Residence, meldt Stichting Lobi Health Center.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April