Suriname heeft Diplomaten Instituut
20 Dec 2017, 05:44
foto


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin heeft dinsdag het Suriname Diplomaten Instituut geproclameerd, de instelling waar diplomaten zullen worden opgeleid. In het eerste kwartaal van 2018 beginnen de eerste trainingen. Er doen veertig personen mee. Adhin heeft aangekondigd dat er een wet komt om het instituut en het buitenlands beleid van de overheid te versterken.

Adhin en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) zijn het erover eens dat de opleiding van diplomaten nu professioneler wordt aangepakt. Beighle noemt de ontwikkeling historisch. De opleidingen werden voorheen door Buza in samenwerking met bevriende naties gedaan. De minister zegt dat er nog steeds gerekend kan worden op deze naties. Ondertussen worden de bestaande samenwerkingen versterkt en worden nieuwe aangegaan met bijvoorbeeld China, Argentinië, Rusland, Marokko en Turkije.

De minister en de vp hebben gezegd dat de behoefte voor de “diplomaten opleidingsinstituut - dat een Surinaams tintje krijgt - heel groot is”. De verschillende typen relaties tussen de verschillende landen maakt dat de visie voor het buitenlands beleid verbreed is geworden. Goede diplomaten hebben een belangrijke rol te vervullen in het uitdragen van het land en de regering. “Ter ondersteuning van het instituut is het ook van belang om een wet op buitenlandse dienst in te voeren,” merkt Adhin op. “Een wet die een politiek overstijgend karakter heeft en zal leiden tot een verhoogde standaardisering van het buitenlands beleid.” Aan het instituut kunnen ook particulieren deelnemen. Dit zal de relatie tussen overheid, bedrijfsleven en andere organisaties helpen verbeteren en versterken, vinden de vp en de Buza-minister.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May