Rishwi Fattoe wint Open Scholieren Zangcontest 2017
04 Jun 2017, 20:33
foto
Het 23e Open Scholieren Zangcontest was zaterdagavond druk bezocht.


Het is zaterdagavond rond 20.00 uur. Een vader die zijn drie kinderen moet afzetten bij het NIS voor het Open Scholieren Zangcontest, wist het zweet van zijn voorhoofd. Het is een koele avond, maar hij zit al ruim een uur in de file. Nabij de rontonde van de Mr. Jagernath Lachmonstraat besluiten de twee zonen en de dochter uit te stappen. Ze lopen vrolijk door, want het zangcontest mogen ze niet missen. Op dat moment wist niemand nog dat Rishwi Fattoe van het Natin als beste zou eindigen op deze avond. Met het nummer Baharon phool barsao (laat het bloemen regenen), oorspronkelijk gezongen door Mohammed Rafi in de Bollywoodfilm Suraj (1966), wist Fattoe de harten van zowel de juryleden als de aanwezigen te stelen.

Het nummer paste bij Fattoe. Voor hem heeft het daadwerkelijk ‘geregend’… geen bloemen, maar confetti. Ashna Chotkan (Adek) zong zich met Dil Dharkee, Main Tum Se Kya Kahoon (Het hart bonst, hoe zal ik je het vertellen) naar de tweede plaats, terwijl Viraisha Sookhlall (Mulo Mathoora) met Hum dil de chuke sanam ( Ik heb mijn hart al verpand) de derde plaats opeiste. Met het nummer Tera Mera Pyar Amar (Jou en mijn liefde zijn voor eeuwig) legde Swetha Oemraw (Natin) beslag op de vierde plek. De laatste in de top vijf is Jeya Panchoe (Mulo Mathoora) met de vertolking van Babuji Zara Dheere Chalo (Weledele heer, loop wat rustiger).

De jury onder leiding van ICC-zangdocent Mohammed Nizam had een moeilijke taak, omdat de deelnemers duidelijk talent hebben. Shailendra Madarie, Deepak Gangadin, Conchita Berggraaf, Sjeshie Ramkhelawan en assistent Flavia Mak, waren de andere juryleden. Shami Kusial, de organisator van dit event, vertelt aan Starnieuws dat 88 personen zich hadden opgegeven. Uiteindelijk kwamen 25 door de selectie. “De kwaliteit van de deelnemers wordt steeds beter en durven zij ook om moeilijkere nummers te zingen.”

Aan het 23e Open Scholieren Zangcontest hebben zeventien dames en acht heren deelgenomen. Vier van de meisjes zitten ook in de top 5. “Het doel van mij is om kunst en cultuur onder de Hindostaanse scholieren te bevorderen. Ook is dit een platform waar talenten ontdekt kunnen worden”, legt S.S. Promotions-organisator uit.

De jongeren waren goed opgekomen om hun favoriet en schoolgenoot aan te vuren. Een oudere vrouw zit een beetje ongemakkelijk in de houten stoel. Ze kijkt aandachtig en geeft steeds haar commentaar. “Nou sommigen hebben de mooie klassieke liederen wel verkracht, hoor. Maar ja, ze zijn nog aan het leren.” Een jongen is zijn nicht die deelneemt komen ondersteunen. “Hey, zodra ze op het podium is, moeten jullie echt applaudisseren, hoor! Het is mijn nicht en het gaat ook om mijn school”, probeert hij de toeschouwers mee te krijgen. Zijn nicht valt niet in de prijzen.

Een echtpaar van middelbare leeftijd zit naast elkaar. De man maakt steeds financiële berekeningen. Zijn keel schrapend zegt hij: “Nou, die organisator heeft goed geboerd. We moeten nu naar een langdradig toneelstuk kijken, terwijl hij bezig is zijn geld te tellen. Ik snap niet waarom het zangcontest zo lang moet duren. Het gaat om scholieren en ik erger mij wel aan deze jonge mensen die zo overal staan te flirten.” Zijn vrouw, gekleed in een rode jurk, probeert hem te sussen: “Jaan ( Mijn leven), doe sportief. Waar kan je nu een hele avond een show bijwonen met zoveel attracties voor maar SRD30? Laat die man maar zijn geld tellen, hoor! Kijk, maar naar de show van Atif Aslam en Sanam. De kaarten zijn allemaal ruim boven de SRD 150. Ach, ja, aan het moreel verval kan je niets doen. Geniet noh, jaan!”

Wanita Ramnath
Advertenties