Drie verdachten in moordzaak voorlopig in vrijheid
04 Apr 2017, 13:53
foto


Sebastin A., Pianaike E., Pitoe I. en Soewi M. worden moord en zware mishandeling verweten. Het feit voltrok zich op de Marowijnerivier. Twee mannen zijn doodgeschoten en een derde raakte gewond. Kantonrechter Ingrid Lachitjaran hoorde de getuige op de zitting maandag. Zij besloot op Sebastin A. na, de overige verdachten voorlopig in vrijheid te stellen.

De getuige verklaarde dat hij een boot van iemand anders was gaan halen. Op een gegeven moment hoorde hij een boot en zag vijf mannen erin. Ze maanden hem aan om vaartuig te laten en hij moest de touwtjes afsnijden. Dat deden de mannen toen zelf. Een van hen begon op hem te schieten. Hij sprong in het water en rende via een zandbank weg. Hij werd achtervolgd, waarna nog twee schoten werden gelost. Hij werd geraakt. Op dat moment kwam een andere boot aanvaren, waardoor zijn hem achterlieten. Hij hoorde nog twee andere schoten achter hem en later vernam hij dat twee mannen zijn omgekomen. Volgens hem waren de mannen van plan hem te vermoorden, want de boot hadden ze al.

De getuige herkende de verdachten niet. Hij zei dat degene die op hem geschoten had niet in de verdachtenbank zat. De raadslieden Benito Pick en Oscar Koulen willen weten of het feit zich op Frans of Surinaams grondgebied heeft voltrokken. Sebastin A. zei dat de getuige loog en dat hij een smokkelaar is. Zo zou niemand achter hem aangezeten hebben en ook heeft hij niet gezien wie op hem geschoten heeft. Medeverdachte Soewi M. verklaarde dat de getuige de waarheid heeft gesproken. Hij werd daadwerkelijk achtervolgd door een van de mannen die omgekomen was. Pianaike E. en Pitoe I. ontkennen betrokken te zijn geweest. Hun betrokkenheid is ook niet gebleken uit het onderzoek.

Raadsman Pick die Sebastin A. bijstaat, voerde aan dat hij niet snapt dat de kantonrechter aangeeft dat de ernstige bezwaren nog overeind staan bij zijn cliënt. Hij vindt dat de verklaringen getoetst zijn op de rechtszitting en de getuige heeft zijn cliënt niet herkend. Lachitjaran merkte op dat de verdachte uit vrije wil mee is gegaan, ondanks hij wapens in de boot zag. Soewi M. ging mee, omdat het zijn boot was. Hij had dus een reden. Daarnaast vindt de kantonrechter dat zij de verdachte op de eerstvolgende zitting wil confronteren met verklaringen. Dit kon niet op deze zitting, omdat de zaakofficier afwezig was. Deze zaak zal op mei verder behandeld worden.

Wanita Ramnath
Advertenties