Hans Breeveld adviseert NPS lijstverbinding
22 Nov 2016, 14:56
foto
Hans Breeveld tijdens zijn inleiding op het symposium 'Nieuwe perspectieven voor Suriname'. (Foto: NPS)


De Nationale Partij Suriname (NPS) moet gaan voor lijstverbinding. Dat is het advies van politicoloog Hans Breeveld. Politieke partijen gaan zelfstandig de verkiezing in en maken vooraf afspraken over politieke samenwerking na de verkiezing. Breeveld was één van de inleiders bij het NPS symposium ‘Nieuwe Perspectieven voor Suriname.’

In zijn inleiding vraagt hij zich af of de NPS zich een sociaal democratische partij moet noemen. Hij pleit voor een eclectisch systeem waarbij verschillende elementen uit diverse ideologieën worden meegenomen. "Het is een en/en systeem." Breeveld vindt dat de huidige partijpolitiek nog teveel rond etnische lijnen plaatsvindt. Hij vergelijkt de religieuze verzuiling in Nederland en de etnische verzuiling in Suriname en prijst "onze leiders van weleer" Jopie Pengel en Jagernath Lachmon voor hun verbroederingspolitiek.

De inleider vindt dat anno 2016 er geen politieke partijen te vinden zijn die opereren vanuit een ideologische conceptie. Alle partijen in Suriname hebben de neiging om te kruipen rond “het centrum” van de politiekvoering. Hij vraagt zich daarbij af wat de wezenlijke verschillen in de verkiezingsprogramma’s van de diverse politieke partijen zijn.

Het gaat er in de politiek om macht en belangen. Breeveld merkt op dat in het democratisch bestel de macht via de verkiezing (stembusgang) wordt verworven. "Op basis daarvan vindt er verdeling plaats: “Wie krijgt wat, hoeveel, wanneer.” Hij stelt dat de politieke cultuur de mate is waarin denkbeelden, waarden en normen tot uitdrukking worden gebracht en herkenbaar zijn voor de samenleving. "Denken wij in termen van vriend – vijand of kiezen wij voor inclusief denken in een inclusieve samenleving. Zijn mensen die een andere mening op na houden die jouw belang schaden a-nationalisten of staatsgevaarlijk?"

Populisme biedt volgens hem geen oplossingen voor de problemen van het land. De overheid moet mensen niet afhankelijk maken, maar moet juist mogelijkheden bieden tot zelfredzaamheid. Breeveld stelt dat politieke partijen bedacht moeten zijn op de historische dimensie van handelen. "Hoe zal de geschiedenis over ons oordelen?." Het symposium is zaterdag gehouden.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May