Telesur en EBS werken samen voor betere verbindingen
22 Nov 2016, 00:44
foto
Mike Antonius, waarnemend directeur van Telesur en EBS-topper Rabin Parmessar wisselen de getekende documenten uit. (Foto: Raoul Lith)


Het Telecommunicatie Bedrijf Suriname (Telesur) voert reeds twee maanden een pilot uit van het ‘nationaal breedband programma’ in Doekhieproject. “De resultaten zijn heel succesvol. In die omgeving halen we makkelijk snelheden van 40 mb download en meer dan 4 mb upload. Het geeft alleen maar aan wat er nog meer kan gebeuren,” zegt Mike Antonius, waarnemend directeur van Telesur trots. Telesur en de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) hebben maandag officieel de samenwerkingsafspraken ondertekend om het project landelijk uit te voeren.

De huidige internetdienstverlening gaat sinds 1981 over een kopernetwerk, wat tot nu toe vrij stabiel is geweest, zegt Antonius. “Alleen is het bedrijf nu op de maximale benutting ervan en is het tijd om te kijken naar andere en meer mogelijkheden”. Het is volgens hem de bedoeling om meer bandbreedte te leveren aan huishoudens, niet alleen om te downloaden maar ook om te uploaden. Antonius legt uit dat met fiber gewerkt zal worden, en hiermee moet het bedrijf in staat zijn meer te leveren dan het kopernetwerk. De glasvezel verbindingen kunnen snellere verbindingen leveren. Deze glasvezel verbindingen worden aangebracht op de infranetwerken (elektriciteitsmasten) van de EBS.

Rabin Parmessar, directeur van de EBS, zei dat het tijd heeft genomen om zijn staf te overtuigen van deze samenwerking. De EBS heeft reeds lang een infrastructuur met glasvezelkabels, wat een enorm groot voordeel is voor Telesur. "Het is zonde als Telesur het zelf opnieuw moest doen, waarom zou je dat doen?" Het gaat volgens Parmessar om een samenleving. "Als we doubleren, is het verlies voor de samenleving, want het komt uit dezelfde staatskas".

Het is de bedoeling dat ook met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij wordt samengewerkt, bijvoorbeeld door de bedrijven allemaal in één gebouw te vestigen, de grote inkopen aan elkaar te koppelen voor schaalvoordelen en expertise te delen op het gebied van bijvoorbeeld ICT en administratie. Er is inmiddels al meer dan 160 kilometer glasvezel aangelegd, zegt Parmessar. De ondertekening wil dus niet betekenen dat er nu pas begonnen wordt.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May