Justitie launcht aanvraag online verblijfvergunning
13 Oct 2016, 07:33
foto
Vanaf 15 oktober moeten aanvragen voor verblijf, online ingediend worden.


Vandaag vindt de launch plaats van de overstap naar online aanvragen bij Vreemdelingen Zaken (VZ-Online). Vanaf 15 oktober worden alle aanvragen tot verblijf digitaal gedaan.

Justitie wil de dienstverlening zodanig vergemakkelijken voor vreemdelingen, zodat zij vanuit elke plek in Suriname een aanvraag online kunnen indienen. In de voorbereidingsfase zijn de ministeries van Arbeid, Handel en Industrie, de Immigratiedienst en het Korps Politie Suriname geïnformeerd over VZ-Online.

De aanvraag tot verblijf, verlenging verblijf, vestiging en naturalisatie door personen die legaal in Suriname willen verblijven, zullen per medio oktober online plaatsvinden. Vanaf 01 maart 2016 moeten vreemdelingen over een Machtiging tot Kortverblijf (MKV) beschikken om een aanvraag tot verblijf te doen. De categorie Surinaamse Origine, PSA gerechtigden en Caricom staatsburgers met uitzondering van de Haïtianen, zijn vrijgesteld van deze verplichting en kunnen na binnenkomst zonder een MKV, een aanvraag tot verblijf indienen.

Op het moment van het digitaal indienen moet de aanvrager Suriname reeds zijn binnengekomen. De aanvrager zal de instructies op de website goed moeten doornemen. Alle documenten, bewijsstukken en formulieren moeten worden gedigitaliseerd. Binnen 14 werkdagen wordt beoordeeld of de aanvraag compleet is en voldoet aan de Vreemdelingenwet. Het ligt in de bedoeling om met dit nieuw systeem afhankelijk van de type aanvraag, de doorlooptijden voor het afhandelen van complete aanvragen terug te brengen naar minimaal 60 werkdagen, zegt het ministerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May