Geen Marron of stadscreool maar Afro-Surinamer
10 Oct 2016, 22:36
foto
Er zijn kransen gelegd bij het monument van 10 oktober 1760. (Beeld: René Gompers)


Afro-Surinamer. Dit wordt de naam voor alle nakomelingen van de tot slaafgemaakte Afrikanen. Hiermee wil de overheid de heersende verdeeldheid tussen de nakomelingen wegmaken. “De kolonisator heeft ons verdeeld en we noemen elkaar nog steeds Marron of stadscreool. Waarom? We zijn allemaal hier naar toegehaald uit dezelfde plaats voor hetzelfde doel, met dezelfde boot,” motiveert Edgar Dikan, minister van Regionale Ontwikkeling (RO). “De noemer Afro-Surinamer is beter voor de integratie, eenheid en saamhorigheid.”

Menig spreker heeft bij de herdenking van Fiiman Dey vandaag opgeroepen om wederom een eenheid te vormen. Op 10 oktober 1760 is er een vredesakkoord getekend tussen de Nederlandse kolonisator en de tot slaafgemaakten die voor vrijheid streden. Deze mijlpaal is bereikt omdat er een eenheid was, geven enkele sprekers aan. “De Marrongemeenschap heeft ooit haar menswaardigheid en trots tot uiting gebracht in het opzetten en eeuwenlang in stand houden van leefgemeenschappen zonder gevangenissen met in haar cultuur een ingebouwd mechanisme van zelfcorrectie,” haalt Wilco Finisie, directeur van RO aan.
“Echter moet ik constateren dat bij een groot deel van het nageslacht van de marrons nauwelijks te merken is wat vrijheid eigenlijk betekent,” merkt Finisie op, die ook voorzitter is van de commissie herdenking 10 oktober 1760 is. “Ik bedoel hiermee dat de bewustwording van mentale vrijheid, het proces van geleidelijke verheffing en bevrijding van de ziel, nauwelijks zichtbaar is bij deze groep.” De onderlinge verdeeldheid onder deze groep is daar een oorzaak van, merkt Finisie op. “Ik roep de Marrons op om het heldhaftig verleden niet te miskennen, om zich te bevrijden van de mentale slavernij die armoede reproduceert, om maatschappelijk verantwoord gedrag te tonen in alle uitingsvormen van taal, denken, gevoelens en gedrag.”

Met de term ‘Afro-Surinamer’ zullen de Marrons de gelederen moeten sluiten. Ook de ‘stadscreool’ zal zich niet meer apart of anders moeten gaan voelen, geeft Dikan aan. “Geografisch zal er nog een verdeling zijn zoals Afro-Surinamer van het binnenland en Afro-Surinamer van de stad,” licht de bewindsman toe. “Maar het gaat om ‘Afro-Surinamers’, één noemer. Hiermee wordt aangeduid dat alle descenten uit Afrika één zijn in Suriname. Dit wordt nagenoeg in alle landen gedaan waar er nakomelingen van Afrikanen wonen; Afro-Nederlanders, Afro-Amerikanen. Wij zeggen het is beter voor de integratie, de eenheid en de saamhorigheid.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April